Tolk (36) op Nederlandse evacuatielijst ‘vermoord in Kaboel’: ‘Als dit klopt, is dat een drama’
Een Afghaanse tolk die voor de Europese politiemissie in zijn land heeft gewerkt, is volgens zijn broer vermoord in Kaboel. Het gaat volgens betrokkenen om iemand die op de Nederlandse evacuatielijst staat.
De Tweede Kamer reageert geschokt en wil een Kamerbrief zodra het kabinet bevestiging heeft. ,,Als het zo is, is het een drama”, aldus demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in een Kamerdebat.
Het is voor zover bekend voor het eerst dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond is vermoord. Zijn broer Mohammad, een Afghaanse mensenrechtenactivist die in India verblijft, doet bij de Indiase nieuwszender NewsX uitgebreid zijn verhaal. Volgens hem kwam de taliban in burgerkleding woensdagavond rond acht uur aan de deur van het adres in de Afghaanse hoofdstad Kabul waar hij zich schuil hield. ,,Ze vroegen hem naar zijn naam en schoten hem met een AK-47 dood. Ze schoten ook op mijn vader, maar gelukkig is hij ok. Ze schreeuwden dat ze terug zullen komen en de hele familie zullen vermoorden.”
Volgens Mohammad werkte zijn broer voor politietrainingsmissie van EUPOL. Na het vertrek van de buitenlandse troepen dook hij onder en probeerde hij zoveel mogelijk te wisselen van onderkomen, maar dat was niet makkelijk. Familie en vrienden hadden hem niet graag over de vloer omdat zijzelf dan ook gevaar lopen.
Het nieuws is een schok voor de vele Afghaanse families die nog altijd vast zitten in het land en al weken wanhopig proberen weg te komen. Afghanen in Nederland, waar deze krant contact mee heeft, horen via hun ondergedoken contacten in Kaboel dat zij het slachtoffer kennen. De angst dat hen hetzelfde lot wacht, is groot.
Anne-Marie Snels, oud-voorzitter van militaire vakbond AFMP, die zich al maanden inzet voor de Afghaanse oud-collega’s van veteranen, is diep geraakt door het nieuws. ,,Dit is heel vreselijk en iets dat we zo graag hadden willen voorkomen. Maar met de moeizame plannen die er nu liggen om tolken terug te halen, vrees ik dat deze tolk niet de laatste is die wordt vermoord.”
Evacuatie
De Kamer nam medio augustus de motie-Belhaj aan waarin werd opgeroepen alle Afghanen te evacueren die de Nederlandse missie hebben geholpen. De invulling van de motie bleek lastig omdat die zo ruim geïnterpreteerd kan worden. Nederlandse militairen waren twintig jaar in Afghanistan.
Na overleg met hulporganisaties en coalitiepartijen maakte het kabinet uiteindelijk bekend ongeveer 2100 Afghanen op te willen nemen. Grote vraag blijft hoe en wanneer zij naar Nederland gaan komen. Het kabinet hoopt dat de komende weken meer vliegtuigen op Kaboel mogen vliegen.
Het gaat naast Nederlandse ingezetenen en Afghaanse tolken om circa 800 Afghanen die bij door Nederland gefinancierde hulp- en ontwikkelingsprojecten hebben geholpen en zo’n 500 Afghanen die de Nederlandse militaire missie en EU-politiemissie hebben geholpen.
Vlucht uit Pakistan
Vanmorgen is vast een vlucht uit Pakistan naar Duitsland vertrokken. Aan boord 29 mensen met eindbestemming Nederland. Deze groep is over land van Afghanistan naar Pakistan gereisd. In Leipzig worden ze opgehaald door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Berlijn en de IND. Zij begeleiden de mensen naar Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lucas is één van de opgepakte XR-actievoerders: ‘Ik werd geboeid onder toeziend oog van buren’
Lucas Winnips (47) is één van de gearresteerde actievoerders van Extinction Rebellion. Hij werd vorige week geboeid afgevoerd door de politie nadat hij zijn zoon op school had afgezet. ,,Ongekend.’’ -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMMisbruikzaak
Eén pikante foto en Sanne zat direct in greep van Gianni de W: ‘Hij speelde zo'n vies spelletje’
Gianni de W. (24) uit Etten-Leur perste met sluw verkregen naaktfoto’s vermoedelijk vele tientallen meisjes af. Sanne uit Noord-Holland was de eerste die drie jaar geleden al aangifte deed. ,,Na die eerste foto veranderde hij meteen: hij bepaalde mijn leven.”
-
Minister Adema zet opdoeken hertenkampen door, Kamer zit niet dwars
Er komt een einde aan zo'n 250 hertenkampen in Nederland. Minister Adema (Landbouw) wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor de grazers, zegt hij in een debat over de kwestie. Of de Kamer hem in de weg gaat zitten is nog maar de vraag. -
-
-
PREMIUMExtinction Rebellion
Ingeborg blokkeert vandaag naakt de A12: ‘Dat maakt de actie sympathiek, ludiek en vrolijk’
Ondanks dat zes van haar mede-activisten zijn opgepakt, blokkeert Ingeborg de Lange (50) vandaag met Extinction Rebellion de A12 in Den Haag. -
Twee jaar oud boek is bestverkochte boek van 2022: ‘Dit is uitzonderlijk’
Een boek dat al sinds 2020 in de Nederlandse winkels ligt, was vorig jaar het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, volgens de CPNB top 100 bestverkochte boeken van 2022. Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens, ging in 2022 ruim 212.000 keer over de toonbank.