De politie heeft een filmpje van een van de mishandelingen in handen. Mishandeling in Gorinchem, groep jongeren mishandelt leeftijdsgenoten in Gorinchem. Stills uit videobeelden.
Volledig scherm
De politie heeft een filmpje van een van de mishandelingen in handen. Mishandeling in Gorinchem, groep jongeren mishandelt leeftijdsgenoten in Gorinchem. Stills uit videobeelden. © AD

Tien tieners opgepakt vanwege schokkende mishandeling Gorinchem

De politie heeft de afgelopen week tien tieners opgepakt in verband met betrokkenheid bij de schokkende mishandeling in Gorinchem, waarvan filmpjes rondgingen op sociale media.

De tien aangehouden verdachten zijn tussen de 14 en 16 jaar en komen uit Gorinchem of omgeving. De jongeren hebben op verschillende manieren deelgenomen aan de groep die met elkaar verantwoordelijk worden gehouden voor de mishandeling. 

In totaal zijn er inmiddels veertien jongeren aangehouden. De rol waarvan de jongeren worden verdacht verschilt. Sommigen zouden klappen hebben uitgedeeld, anderen hebben aangemoedigd, gefilmd of geduwd. Alle verdachten zijn gehoord en zijn inmiddels weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie gaat kijken of de verdachten strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

Schokgolf in Nederland

Ouders van een van de mishandelde jongeren kregen de beelden onder ogen en deden zondag 17 november aangifte bij de politie. De video was de vrijdag ervoor gemaakt en toont hoe het slachtoffer tegen de grond wordt gewerkt en vervolgens door meerdere leeftijdgenoten wordt geschopt en geslagen. Die beelden wekten nationaal en internationaal afschuw op.

De politie nam de zaak gelijk in onderzoek en kreeg diezelfde week al snel meerdere aangiften van mishandeling binnen. Vijf jongeren hebben zich inmiddels als slachtoffer gemeld. Enkelen werden net als het slachtoffer dat aangifte deed in het park mishandeld.

Ook werd duidelijk dat de confrontaties in het Gijs van Andelpark niet de eerste ruzies tussen jongeren waren. In de week daarvoor waren er ook twee vechtpartijen geweest. Ook nadien is de confrontaties tussen jongeren uitgemond in een handgemeen. Er zijn minimaal vier filmpjes in omloop van de gebeurtenissen. 

Eind vorige week werd duidelijk dat de aanleiding voor de mishandelingen mogelijk ligt in ruzies over het betasten van een meisje op de Gorcumse kermis en gedoe om een fietssleutel.

Gorcumse scholen schorsten leerlingen die in de filmpjes te zien waren. Met een aantal van hen en hun ouders worden volgens een woordvoerder zogeheten rentreegesprekken gevoerd. ,,Voordat ze terugkeren vinden ook gesprekken plaats door de teams, klassen en mentoren. Het is de bedoeling dat iedereen weer veilig naar school kan. Eind vorige week is met alle kinderen klassikaal besproken wat er is gebeurd en hoe daarmee om te gaan. Met individuele leerlingen die hier behoefte aan hebben, wordt eveneens gepraat.’’

Poging doodslag

Afgelopen vrijdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat drie hoofdverdachten - twee jongen van 15 jaar en één van 14 - minimaal nog veertien dagen blijven vastzitten. Twee van hen wordt poging doodslag ten laste gelegd. De derde zou tijdens de mishandeling in het park een meisje hebben bedreigd met een mes.

Twee andere verdachten (15 en 16 jaar) zijn door Justitie onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Zo mogen ze geen contact hebben met elkaar. Bovendien moeten de jongeren van Justitie naar school. Zij blijven verdachten in de zaak.

Directe aanleiding voor de ruzies tussen de jongeren ligt mogelijk in het betasten van een meisje op de Gorcumse kermis en gedoe over een fietssleutel. Volgens burgemeester Reinie Melissant ligt er echter een veel groter probleem onder de confrontaties. Volgens haar staan de ruzies niet op zichzelf. Dat bleek uit gesprekken die zij voerde met onder meer jongerenwerk en het onderwijs.