Volledig scherm
© Facebook

Tien jaar cel en tbs voor moord op Linda van der Giesen

De rechtbank in Breda heeft vandaag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan John F.. Hij schoot vorig jaar zomer zijn ex-vriendin dood, de 28-jarige verpleegster Linda van der Giesen. Volgens de rechtbank gebeurde dit met voorbedachten rade en is er dus sprake van moord.

John F.
Volledig scherm
John F. © anp

De rechtbank gaat niet mee in het betoog van de advocaat van F., die stelde dat John F. in een psychose verkeerde ten tijde van de moord en acht bovendien de kans op recidive groot. De rechtbank deed uitspraak bij verstek, want John F. en zijn advocaat waren niet aanwezig. Tegen F. was tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De 28-jarige Linda van der Giesen werd in augustus 2015 doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. De ex van Van der Giesen, John F., zou de trekker hebben overgehaald.

Volgens een rapport van het Pieter Baan Centrum, waar F. is onderzocht, is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Het advies van de kliniek was tijdens de eis dan ook tbs met dwangverpleging. Bovendien noemden de gedragsdeskundigen de kans op herhaling bij John F. groot.

Zelfmoord
F. heeft bekend dat hij schoot. Hij en Linda van der Giesen hadden een bewogen relatie met aangiftes over en weer. Linda zou zelfs motorclubleden op hem hebben afgestuurd. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van F., wil dat zijn cliënt doodslag ten laste wordt gelegd. ,,Die jongen is tot wanhoop gedreven'', aldus Kuijpers tijdens een eerdere pro formazitting.

Volgens Kuijpers had John F. een psychose toen hij zijn ex-vriendin doodde en deed hij eerder al een zelfmoordpoging. De advocaat pleitte eerder voor extra onderzoek, maar daar ging de rechtbank in Breda niet mee akkoord.

Geen opwelling
Dat F. niet uit een opwelling schoot, baseert de rechtbank op verschillende getuigenverklaringen. F. had een halfuur op de komst van zijn ex gewacht. Hij was volgens getuigen met een getrokken pistool naar haar toe gelopen. Daarnaast zou hij op 2 augustus al hebben gezegd dat hij een pistool ging kopen en Linda zou doodschieten. Daaruit blijkt een vooropgezet plan en geen opwelling, vinden de rechters.

Veel kritiek was er op het politie-onderzoek: agenten wisten voor het misdrijf dat F. een pistool had gekocht, maar hadden daarop geen actie op ondernomen. De korpsleiding ging daarom kort na de moord diep door het stof. Ze hadden het dreigingsrisico onvoldoende ingeschat, zei de politie.

Volledig scherm
© anp