Volledig scherm
PREMIUM
Thijs H. tijdens zijn bestuursperiode in 2016 bij de studievereniging Itiwana in Leiden. (Inzet: in 2019). © Politie

Thijs H. pleegde moorden in totale verwarring

Ze zijn er niet meer. Drie mensen die weggingen om hun hond uit te laten en nooit meer terugkwamen. Die families achterlaten, vrienden ook. Maar de gedachten van Bert Stavenuiters gingen ook uit naar Thijs H. en zíjn familie. Het lijkt erop dat Thijs H. drie moorden pleegde in totale verwarring. Het is zeldzaam dat het zó uit de hand loopt – toch kan het iedereen overkomen.

Er moeten kalmeringsmiddelen aan te pas komen om Thijs H. als verdachte te kunnen horen. Toen Stavenuiters hoorde van de psychische problemen van Thijs H., die zelfs leidden tot een zelfmoordpoging ,werd hij geraakt. Als directeur van stichting Ypsilon verenigt hij zo’n 5000 familieleden van mensen met psychosegevoeligheid. Jaarlijks raken zo’n 30.000 mensen in een psychose.  Vermoedelijk is H. één van hen. ,,Het is een gruwelijk drama, voor iedereen.’’

Een drama in meerdere bedrijven, met een onwaarschijnlijk verloop. Op zaterdag 4 mei wordt de 56-jarige Japanse vrouw Etsuko gedood in de Scheveningse bosjes in Den Haag, de stad waar H. recent op zichzelf is gaan wonen. Verdachte H. keert die dag terug naar zijn kamer in het centrum. Boos. In zijn woede trapt hij de badkamerdeur kapot.

  1. Arts over doden demente vrouw (74): Ze kende geen verleden en geen toekomst meer
    Euthanasie

    Arts over doden demente vrouw (74): Ze kende geen verleden en geen toekomst meer

    De rechtbank in Den Haag buigt zich vandaag over een opvallende zaak. Een inmiddels gepensioneerde arts staat terecht voor het doden van een 74-jarige dementerende vrouw die helemaal niet wist dat er euthanasie op haar werd toegepast. Op de dag dat ze stierf had ze nog plannen gemaakt om met familie uit eten te gaan. De arts liet vandaag in de rechtszaal weten dat ze in een ‘bijzonder merkwaardige situatie is terechtgekomen’.