Tekening van de negen verdachten tijdens de zitting donderdag.
Volledig scherm
PREMIUM
Tekening van de negen verdachten tijdens de zitting donderdag. © ANP / ANP

Terrorismeverdachten spraken over Wilders ‘door de kop schieten’, toch komen ze vrij: hoe kan dat?

Een groep Eindhovense terrorismeverdachten komt volgende week (voorlopig) vrij. Zeer opmerkelijk, want ze worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen, mogelijk op politici. Of was er juist weinig aan de hand? ,,Deze zaak is voer voor debat, de angst voor moslims leek de rechtszaal binnengeslopen.”

 1. Geert Wilders ziet in rechtbank de mannen die hem wilden onthoofden: ‘Kijken of ze vast blijven zitten’
  Play
  video

  Geert Wilders ziet in rechtbank de mannen die hem wilden onthoofden: ‘Kijken of ze vast blijven zitten’

  De acht Eindhovense mannen (van 20 tot 31 jaar) die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, spraken over het vermoorden van Mark Rutte en Geert Wilders. Ze wilden de politici ‘door de kop schieten’ of ‘onthoofden tijdens een livestream’. Dat zei de officier van justitie vandaag tijdens de eerste zitting in de zaak in Rotterdam. PVV’er Wilders woonde een deel van de zaak bij in de rechtbank.
 2. Agent draait dienst van 21 uur door boerenprotest: ‘Onderzoeken vallen stil, politie niet meer in de wijk’
  PREMIUM

  Agent draait dienst van 21 uur door boerenpro­test: ‘Onderzoe­ken vallen stil, politie niet meer in de wijk’

  De voortdurende boerenprotesten trekken een enorme wissel op de Nederlandse politie, die massaal wordt ingezet. Voorzitter Wim Groeneweg van politievakbond ACP kent agenten die een dienst van 21 uur draaien tot 4.00 uur ’s nachts en de volgende ochtend wéér aan de bak moeten. Zijn collega Jan Struijs (NPB) vreest grote consequenties. ,,Opsporingsonderzoeken vallen stil, politie is niet meer in de wijken, onderzoek naar lokale drugsdealers wordt stopgezet.”