Terreurverdachte die zwaar explosief kon maken is ‘uitgelokt’

UPDATEMet chemicaliën die werden aangetroffen bij terreurverdachte Hardi N. kon een ‘zwaar explosief’ van een halve kilo worden gemaakt. Maar zelf ontkent hij dat de snode plannen voor een aanslag aan zijn brein ontsproten, zoals het OM zegt. ‘De tijdlijn klopt niet, het begon bij hém.’ 

In een tussentijdse zitting ontkent hoofdverdachte N. dat hij de plannen bedacht om Nederland te teisteren met een zware aanslag. Volgens het OM zou hij daarvoor wapens en bomvesten in hebben willen zetten, daarnaast had hij grondstoffen voor explosieven in huis hebben. Vandaag bleek dat daarmee het extreem ontplofbare TATP gemaakt kan worden.

Maar zelf ziet Hardi het allemaal heel anders. ,,Ik word gezien als de grootste terrorist van Nederland.” Maar: ,,De tijdlijn klopt niet, het begon bij hém,” zegt hij, refererend aan de infiltrant die hem ‘heeft uitgelokt’. 

Niet alle verdachten zijn vandaag zoals N. naar de rechtbank Rotterdam gekomen. Twee van hen hebben hun advocaat Serge Weening gemachtigd hun belangen in de rechtszaal te vertegenwoordigen. Vier andere verdachten zitten naast elkaar, een aantal is keurig in een jasje gestoken. 

De hoofdverdachte ziet het bewijs tegen hem opstapelen. Dna-sporen die naar hem leiden zijn gevonden op kunstmest, die werd aangetroffen bij een huiszoeking. Kunstmest kan als grondstof voor explosieven dienen. En met chemicaliën die bij H. werden aangetroffen blijkt nu ook de bom van een halve kilo gemaakt kunnen worden. 

De verdachten moeten binnenkort naar het Pieter Baan Centrum (PBC), waar hun psychische gesteldheid wordt onderzocht. Zelf willen ze dat eigenlijk niet, maar ze zullen toch moeten. De verdachten zullen twee aan twee gefaseerd naar het PBC worden gebracht. Uiteindelijk wordt gekeken hoe een groepsobservatie kan worden gedaan. Dat gaat allemaal lang duren, zo’n achttien weken. Officier van justitie Van Veghel wil kijken hoe dat bespoedigd kan worden. 

Inmiddels heeft hoofdverdachte N. aangegeven een verklaring af te willen leggen. Hij gaf daarom ook toegang tot zijn telefoon, die hij nodig heeft om te kunnen vertellen. Daarop staat 120 GB aan informatie, het OM geeft aan dat het lang zal duren voordat al die informatie is doorgenomen. 

Dna-sporen

Eén van de verdachten probeerde nog te schieten op politiemensen, die hem arresteerden. Hij wist niet dat het wapen dat hij in zijn handen had onklaar was gemaakt. Hoewel op beelden te zien is dat hij het wapen vast heeft, zijn daarop geen dna-sporen gevonden, blijkt uit onderzoek van het NFI. 

De aanhouding van vier van de verdachten in Weert.
Volledig scherm
De aanhouding van vier van de verdachten in Weert. © EPA

De jihadisten werden in september vorig jaar opgepakt vlak nadat vier van hen een vakantiehuisje in Weert hadden verlaten. De vier hadden in dat huisje getraind met kalasjnikovs en bomvesten. Wat ze niet wisten was dat die wapens onklaar waren gemaakt en dat hun wapenleveranciers in werkelijkheid politie-infiltranten waren. Volgens Justitie smeedde de groep een plan om met de geweren en bomvesten een grote aanslag te plegen op een evenement ergens in Nederland, daarbij hadden ze ook een bomauto willen gebruiken.

De advocaten van de verdachten vragen al maanden om meer informatie over die infiltratie. Ze willen ook meer duidelijkheid over de inzet van de geheime dienst. Het was de AIVD die de politie op het spoor zette van de groep. Zeer waarschijnlijk had hoofdverdachte Hardi N. al maandenlang (online) contact met twee personen waarvan hij dacht dat het mede-jihadisten waren, maar die in werkelijkheid geheim agenten waren.  

De advocaten willen meer weten over de contacten tussen Hardi en die geheim agenten om te kunnen beoordelen of er sprake was van uitlokking of sturing. 

  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.