Volgens NatureToday zijn teken extra actief bij dit warme weer.
Volledig scherm
Volgens NatureToday zijn teken extra actief bij dit warme weer. © Shutterstock

Teken zeer actief door warm lenteweer van komende dagen

Er is een extra reden om te luisteren naar de oproep om zo veel mogelijk binnen te blijven. De komende dagen zijn door het warme lenteweer in grote delen van het land namelijk teken zeer actief.  Dat meldt de website NatureToday van de universiteit Wageningen.

Teken zijn actiever bij hoge temperaturen. De komende dagen kan de temperatuur oplopen tot 20 graden, zo’n vijf graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. Op de website Tekenradar.nl wordt bijgehouden hoe actief teken zullen zijn. De verwachting loopt de komende dagen op tot de maximale waarde ‘zeer hoog’ in grote delen van Nederland.

Een teek is een parasiet die zich - vaak onopgemerkt - in de huid van dieren en mensen boort en zich vol zuigt met bloed. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Normale seizoenstart

Tot nu toe is het aantal meldingen van tekenbeten vergelijkbaar met een normale seizoenstart. ,,Het is dus niet zo dat er ineens geen tekenbeten meer gemeld worden door de coronamaatregelen”, aldus NatureToday.

Vorig jaar werd er nog een groot landelijk onderzoek gestart naar het gevaarlijke tekenvirus TBE, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen. Er werden ruim 10.000 teken uit meer dan twintig locaties uit Nederland verzameld en getest op het virus.

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.