Volledig scherm
© Paul Rapp

Tbs-kliniek Nijmegen zit in zijn maag met ontvluchtingen: ‘Drie is te veel’

De Nijmeegse tbs-instelling De Pompekliniek erkent dat er de laatste tijd te veel mis gaat. ,,We doen er alles aan om incidenten te voorkomen, deze zijn nooit volledig uit te sluiten. Maar: drie op een rij is te veel.”  

De Pompekliniek reageert daarmee op de felle kritiek van onder andere de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Die zet grote vraagtekens bij de wijze waarop het begeleid verlof wordt uitgevoerd. Vrijdagmiddag wist de 39-jarige tbs’er Ronald van Z. ogenschijnlijk eenvoudig per fiets te ontkomen aan zijn begeleider tijdens een begeleid verlof in de wijk Hatert. Van Z., een zedendelinquent, is nog steeds niet gepakt. Een speciaal politieteam is naar hem op zoek.

‘Begrip voor zorgen’

 In september namen ook al twee tbs’ers van de Pompekliniek de benen. ,,We begrijpen de zorgen van de burgemeester”, aldus een woordvoerder van de Pompekliniek. ,,Er zal dan ook onafhankelijk onderzoek worden gedaan. Dat is standaardprocedure. We hebben alle verloven binnen de behandelkliniek ingetrokken tot maandagochtend. En we zullen zeker met de burgemeester in gesprek gaan.” 

Zorgwekkend

Burgemeester Bruls liet zaterdag weten dat hij vindt dat het begeleid verlof van de Pompekliniek moet veranderen. Hij noemde het ‘zorgwekkend’ dat er de laatste tijd zoveel incidenten bij de Nijmeegse tbs-instelling zijn. Net als  Ronald van Z. wist ook de veroordeelde zedenmisdadiger Harry van E. per fiets te ontkomen aan zijn begeleider tijdens een begeleid verlof. Dat gebeurde op 12 september. Van E. nam op zijn mountainbike een onverwachte afslag en verdween uit het zicht. Een dag later werd hij opgepakt op een camping in Zeeland.

Begin september was het ook al raak bij de Pompekliniek. Tbs’er Dennis P., die vast zat vanwege overvallen, wist te ontsnappen door uit een raam van de kliniek te klimmen en over het hek te klauteren. Hij kon twee uur later al worden aangehouden.

‘Verlof belangrijk’

De Nijmeegse tbs-instelling wijst er op dat met verlof gaan onlosmakelijk met het tbs-systeem is verbonden. ,,Het is belangrijk is dat een patiënt op een veilige en verantwoorde manier terug kan keren in de maatschappij. Daarbij is het continu zoeken naar de juiste balans tussen behandelen en beveiligen. Daar hoort verlof bij. Zonder verlof is het niet mogelijk de patiënt voor te bereiden op een veilige en gefaseerde terugkeer in de samenleving. Over diverse veiligheidsaspecten in en om de behandelkliniek, waar we al ruim 50 jaar zijn gehuisvest, hebben we altijd goed contact met de gemeente Nijmegen gehad en wij gaan zeker in op de vragen van de burgemeester.​” 

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”