Een beveiligd transport komt aan bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan de voortzetting van de strafzaak Marengo, waarin Taghi terechtstaat.
Volledig scherm
Een beveiligd transport komt aan bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp voorafgaand aan de voortzetting van de strafzaak Marengo, waarin Taghi terechtstaat. © ANP

Taghi hekelt stopzetten berichtensysteem: ‘Alle communicatie werd gecontroleerd’

Het stilleggen van eMates, een berichtensysteem waarmee gedetineerden met de buitenwereld kunnen communiceren, is onnodig en onterecht. Dat laat Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, weten via zijn advocaat. 

  1. Bedrijf achter berichtenservice voor criminelen stapt naar rechter nadat minister ‘lek systeem’ stillegt

    Bedrijf achter berichten­ser­vi­ce voor criminelen stapt naar rechter nadat minister ‘lek systeem’ stillegt

    Het bedrijf achter het berichtensysteem waarmee bajesklanten met vrienden en familie kunnen communiceren, is zeer verbaasd over het stilleggen van het systeem omdat het ‘zo lek zou zijn als een mandje'. ,,Ons systeem is echt de slechtste plek voor gevangenen om criminele zaken te bespreken,” zegt Francis Toye, de Britse mede-eigenaar van eMates, het systeem waarover nu een rel is ontstaan. Het bedrijf stapt ‘voor 99,9 procent’ zeker naar de rechter.
  2. Taghi kon ‘onbeperkt’ berichten sturen uit EBI, daarom werd berichtensysteem voor bajesklanten stopgezet

    Taghi kon ‘onbeperkt’ berichten sturen uit EBI, daarom werd berichten­sys­teem voor bajesklan­ten stopgezet

    Het berichtensysteem eMates, waarmee gedetineerden met de buitenwereld kunnen communiceren, is door minister Weerwind (Rechtsbescherming) stilgelegd nadat het Openbaar Ministerie alarm had geslagen over grote hoeveelheden berichten die Ridouan Taghi ‘onbeperkt’ via het systeem kon versturen. Het OM bevestigt dat desgevraagd. De vrees was dat Taghi via het systeem criminele activiteiten kon voortzetten.