Supermarkten bekijken of ze schade blokkadeacties kunnen verhalen
updateSupermarkten bekijken of zij de geleden schade door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel CBL nog niet duidelijk wat hierin mogelijk is, maar de ‘optie ligt op tafel’.
Zo’n twintig distributiecentra van supermarkten door het hele land werden gisteren het doelwit van boerenblokkades. Vooral Albert Heijn, Jumbo en Picnic werden de dupe van de protesten. Supermarktkoepel CBL riep gisteren al op de blokkades op te heffen, maar boeren zeggen de centra ‘dagenlang’ te willen blokkeren. Op verschillende plekken hebben ze de nacht doorgebracht.
Miljoenen euro's schade
De schade voor supermarkten loopt volgens CBL na een dag van blokkades bij distributiecentra al in de miljoenen euro’s. Dat komt vooral door het bederven van niet-geleverde producten, maar supers lopen ook omzet mis doordat er minder producten in de schappen liggen.
De gevolgen van de blokkades werden maandag vooral snel duidelijk bij de beschikbaarheid van versproducten zoals groente en vlees, aldus het CBL. ,,Als de acties doorzetten, wordt het nog moeilijker om de schappen te vullen.” De misgelopen leveringen uit geblokkeerde distributiecentra kunnen volgens de woordvoerster niet zomaar worden overgenomen door locaties die wel kunnen leveren. Daarnaast kunnen supers vaak niet terugvallen op hun eigen magazijnen omdat die vaak niet zo groot zijn. De acties hebben ook gevolgen voor de onlineleveringen door supermarkten.
Volgens het CBL zijn dinsdagochtend ruim tien distributiecentra geblokkeerd, wat minder dan op de eerste dag van deze acties. Een verbetering wil de zegsvrouw het niet noemen. ,,Het zijn er nog steeds veel te veel en we hopen dat er wordt opgetreden.” Op dit moment zijn er in onder meer Woerden, Nijkerk, Raalte, Oosterhout en Almere boerenacties gaande. De politie deelde gisteren ruim 200 boetes uit.
Niemand verantwoordelijk
Jeroen van Maanen, bestuurslid Nederlandse Melkveehouders Vakbond, zegt dat de blokkades bewust niet gecoördineerd zijn door actiegroepen als Farmers Defence Force, Agractie of zijn eigen organisatie.
,,Boeren maken plannen in klein verband. Van bovenaf is er geen coördinatie door een organisatie, zodat actiegroepen geen claims aan de broek krijgen. Op deze manier heeft niemand verantwoordelijkheid en kunnen we het een tijdje volhouden.’’ Dat het CBL oproept om schade op boeren te verhalen, zet volgens Van Maanen alleen maar kwaad bloed en zorg voor meer actiebereidheid. De melkveehouder staat vandaag en ook gisteren bij een distributiecentrum van Lidl in Almere.
Kijk onze video's over de boerenprotesten in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
PREMIUMtips
Je kind vermaken zónder scherm: 7 leuke offline tips
Eindelijk gezellig samen vakantie, kijkt je kind de hele dag naar een tablet. Hoe lok je je kind weg van dat scherm? -
PREMIUM
Mieke en Cor zijn ruim 3 meter hoge muur van buren spuugzat: ‘Gemeente laat ons in de kou staan’
Het woongenot van Cor Segeren en Mieke van Gog uit Deurne is sinds de komst van hun nieuwe buren flink aan diggelen geslagen. Bezwaren richting de gemeente over een ruim drie meter hoge muur die hun uitzicht wegneemt, haalden tot nu toe weinig uit. ,,We horen helemaal niks terug.” -
Getest: dit is de beste ventilator
Wat is de beste ventilator? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Tien panden ontruimd om grote brand bij snackbar, explosiegevaar geweken
De grote, uitslaande brand die zondagavond laat uitbrak bij een snackbar aan de Hoofdstraat Oost in het centrum van Wolvega (Friesland) is onder controle. Door de brand was een gaslek ontstaan, waarop de brandweer besloot om de omgeving te ontruimen. Volgens een woordvoerder van de brandweer ging het om zeker tien omliggende panden. De bewoners mochten na enkele uren weer terug naar hun woningen. De brandweer is nog wel bezig met nablussen.
-
PREMIUMmet video
Ongeloof en verdriet na gevonden lichamen in Zoetermeer: 'Er is hier iets heel raars gebeurd’
Het Zoetermeerse Kramerplan is zaterdagmiddag opgeschikt door de vondst van een overleden vrouw en man in een woning. De politie doet grootschalig onderzoek, maar in de geschokte buurt glijden speculaties nu al door de straten. Er heerst ongeloof en verdriet. ,,Maar vooral: wat is hier gebéúrd?” -
Beluister hier aflevering 5 van ‘In de ban van Rian’: Verstopt in de Veghelse villa
In de podcast ‘In de ban van Rian’ zoekt journalist Angelique Kunst het antwoord op de vraag: wie is Rian van Rijbroek, de vrouw die een van Nederlands rijkste IT-ondernemers in haar macht heeft: Gerard Sanderink. En haar zoektocht onthult een ontluisterend beeld van een vrouw die in haar hunkering naar erkenning een spoor van vernieling achterlaat. Vandaag aflevering 5. -
PREMIUM
Studenten maken nu ook kans op 800 euro energietoeslag, dankzij gewonnen rechtszaak van Mark (30)
Studenten uitsluiten van de eenmalige energietoeslag van 800 euro mag niet. De Nijmeegse rechtenstudent Mark Mulder (30) die uit onvrede een zaak aanspande tegen de gemeente Nijmegen, is vandaag in het gelijk gesteld door de rechtbank. De uitspraak kan voor studenten in heel het land gevolgen hebben. De studentenvakbond noemt het ‘fantastisch nieuws’.