Volledig scherm
© Marcel Otterspeer

'Steenbergen was regie rondom vluchtelingendebat kwijt', blijkt uit onderzoek

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen was in 2015 de regie kwijt over de gebeurtenissen rondom het vluchtelingendebat. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie, een onafhankelijk orgaan van de gemeente. 'De gemeente streefde naar de regie, maar werd een aantal keren 'verrast' door de gebeurtenissen', zo staat in het rapport.

Daarmee doelt de Rekenkamer op de noodverordening, zegt burgemeester Ruud van den Belt. Zijn voorganger, Joseph Vos, vaardigde die uit op de dag van de beeldvormende vergadering in 't Cromwiel. Bij de politie waren aanwijzingen binnengekomen dat een harde kern van voetbalclub Feyenoord naar Steenbergen wilde afreizen om de vergadering te verstoren. ,,De politie gaf vooraf aan te verwachten dat het uitvaardigen van een noodverordening geruisloos zou verlopen'', zegt Van den Belt. ,,Dit bleek niet het geval te zijn.''

Besloten overleg
Met die opmerking legt Van den Belt de verantwoordelijkheid van de ontstane ophef in Steenbergen vooral op het bordje van de politie. De noodverordening leidde tot commotie en alle landelijke media reisden naar Steenbergen af.

De politie wil niet reageren. Het advies is gegeven tijdens een zogeheten driehoeksoverleg: een overleg tussen de burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofd van de politie. ,,Dat is een besloten overleg'', zegt een woordvoerster. ,,Als de gemeente dat openbaar maakt, dan moet de gemeente maar reageren.''

Vluchtelingendebat
De Rekenkamer heeft onderzoek uitgevoerd naar de communicatie rondom het vluchtelingendebat. Zij concludeert dat de gemeente heeft geprobeerd snel te schakelen. Maar al vrij snel na het eerste persbericht, waarin stond dat de gemeente de bevolking wilde peilen over de mogelijke opvang van vluchtelingen, ging het mis. In dat eerste persbericht werden zowel een locatie (Buiten de Veste) als een aantal (600 asielzoekers) genoemd.

Inwoners van de gemeente kregen daardoor de indruk dat er al een besluit lag. Ondanks een aantal intensieve trajecten achter de schermen, kon niet vermeden worden dat de gemoederen steeds hoger opliepen. Dat resulteerde in een grimmige avond in 't Cromwiel, waarvan de beelden heel Nederland door gingen.

Over die avond schrijft de Rekenkamer ook dat voorstanders van de opvang van vluchtelingen geïntimideerd waren door de uitingen van tegenstanders. Het merendeel van de sprekers die avond was tegen de opvang van asielzoekers. Het handjevol voorstanders werd uitgejoeld. Een aantal voorstanders durfde die avond niet te spreken, staat in het rapport van de commissie.

Reactie college
In een officiële reactie op het onderzoek schrijft het college het niet geheel eens te zijn met de conclusies van de Rekenkamercommissie. Omdat het onderwerp van vluchtelingenopvang zeer complex is, vindt het college dat het niet representatief is voor een onderzoek naar de communicatie van de gemeente.