FDF-voorman Mark van den Oever.
Volledig scherm
PREMIUM
FDF-voorman Mark van den Oever. © Remko de Waal/ANP

Steeds meer boeren nemen afstand van Farmers Defence Force: ‘Losgeslagen club met idiote leider’

Meer en meer boeren nemen publiekelijk afstand van de radicale actiegroep Farmers Defence Force. De dreigende taal van voorman Mark van den Oever stuit zijn collega’s tegen de borst. Toch behoudt de groep haar plek in het overleg over de stikstofproblematiek.

Quote

Wij boeren kunnen niet meer met gezond boerenver­stand achter die Farmers Defence Force blijven staan

Dennis Hurkmans, Boer

Het Landbouw Collectief, een verzameling van dertien boerenorganisaties, heeft de rijen gesloten. Oók Farmers Defence Force maakt er na de jongste uitglijder van voorman Mark van den Oever gewoon nog deel van uit. De onderhandelingen met premier Mark Rutte en minister Carola Schouten over een boerenakkoord worden hervat. Maar onder boeren brokkelt de steun voor de radicale actiegroep af.

,,De houdbaarheidsdatum van FDF is verstreken”, zegt Dennis Hurkmans, boer uit Nistelrode. Hij is helemaal klaar met de dreigende taal van Van den Oever, die woensdag uithaalde naar de ‘vleesbazen en zuivelbobo’s’ die ‘als Judas de sector verraden’.

Eerder al maakte de FDF-voorman een Holocaust-vergelijking die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. De excuses die de actiegroep woensdagavond maakte (‘verkeerde woorden’) komen te laat voor Hurkmans. ,,Wij boeren kunnen niet meer met gezond boerenverstand achter die Farmers Defence Force blijven staan. Een club met een totaal losgeslagen en idiote leider.”

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.