Volledig scherm
Amateurvoetballers van Dosko in de kleedkamer © Marco De Swart

‘Sportclub kan jaarlijks 7000 euro besparen’

Voetbalbond KNVB gaat serieus werk maken van energiebesparing bij amateurclubs. Doel is om het verbruik in vier jaar tijd met de helft terug te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft de bond energiebedrijf Essent in de arm genomen. Per club wordt gemikt op een besparing van gemiddeld 7.000 euro.

Energieverbruik is een grote kostenpost voor amateurclubs, onder meer door het vele douchen en het verlichten van de velden. Volgens de KNVB gaat 10 tot 15 procent van de begroting er aan op. Om dat aandeel te verkleinen, kunnen de ongeveer 2.500 amateurclubs die Nederland rijk is vanaf vandaag terecht bij De Groene Club, een speciaal opgericht loket. Daar kunnen ze terecht voor advies, het aanvragen van een energiescan, offertes, informatie over subsidies en financiering én uiteindelijk ook aanleg en installatie.

Volledig scherm
Jan Dirk van der Zee (KNVB) © ANP

De oplossingen die door De Groene Club geboden worden - onder meer zonnepanelen, zonneboilers, led-verlichting en isolatie - zijn niet per se nieuw. Wat wel nieuw is, is dat de clubs door gespecialiseerde Essent-medewerkers bij de hand worden genomen.

,,Het besef dat er met energiebesparing iets te winnen is, dat is er  bij de clubs vaak wel", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. ,,Maar het wordt als ingewikkeld ervaren. En dan krijgen andere zaken al snel voorrang. Het gaat om vrijwilligers, die naast de club ook gewoon een huis hebben. Dan komt energiebesparing al snel op de tweede of derde plek."

Ingewikkeld

Daarnaast ís het soms ook gewoon ingewikkeld. ,,In 85 procent van de gevallen is de sportaccomodatie eigendom van de gemeente. Verenigingen en vrijwilligers weten dan vaak niet wat ze moeten doen."

Op dat soort vragen moet De Groene Club antwoord geven. Uiteindelijk zou het voor een forse besparing voor de clubkas moeten zorgen. Liefst 7.000 euro gemiddeld per club wordt als potentieel genoemd. Daarvoor moet echter wel geïnvesteerd worden, ruim 70.000 euro netto. De kost gaat dus voor de baat uit.

Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld binnen zeven jaar worden terugverdiend, bewegingssensoren voor led-verlichting in de kleedkamers binnen vijf jaar. Voor een nieuwe zuinige lichtinstallatie moet zeventien jaar worden uitgetrokken.  Clubs kunnen voor financiering terugvallen op afspraken die de KNVB heeft met en het Waarborgfonds Sport.

Potentieel

In het meest gunstige geval - alle clubs doen mee én benutten het volledige potentieel - kan er veel bespaard worden: volgens Essent gaat het om 80 miljoen ton CO2. ,,Dat staat gelijk aan het verbruik van 18.000 huishoudens", zegt Sander Leenders, directeur Energie+ van Essent. 

Het bedrijf hoopt De Groene Cub in de toekomst ook aan te bieden aan bijvoorbeeld hockey- en tennisclubs.