So sad: Genootschap Nederland-Engeland heeft de brexit niet gehaald
Sinds het brexitreferendum in 2016 staat het Verenigd Koninkrijk (VK) ook in Nederland in het middelpunt van de belangstelling. Het bijna honderd jaar oude Genootschap Nederland-Engeland (GNE) heeft daar echter niet van weten te profiteren. ,,We zijn onszelf aan het opheffen.”
Het GNE heeft een rijke geschiedenis. Het genootschap werd opgericht in 1920, om de banden tussen de Engelsen en de Nederlanders te versterken. Mensen van beide nationaliteiten mochten lid worden, wat de leden bond was dat ze allemaal anglofiel waren. Verzot op de Britse cultuur, taal en literatuur.
Bekende oud-voorzitters zijn de Nederlandse premier tijdens de oorlog, Pieter Sjoerds Gerbrandy, en John Hugo Loudon, na de oorlog lang bestuursvoorzitter van Shell. De Britse ambassadeur in Den Haag is al jaren beschermheer van het genootschap. ,,En we zijn ook nog onderscheiden met de Nederlandse Koninklijke Erepenning”, weet Ingrid de Beer, jarenlang enthousiast hoofdbestuurslid van het genootschap.
Niet florissant
Maar hoewel er sinds 2016 geen dag voorbij gaat zonder dat onze buren aan de overkant van de Noordzee in het nieuws zijn, is het het GNE de laatste jaren niet florissant vergaan. De Beer: ,,We hadden twaalf regionale afdelingen en organiseerden allerlei activiteiten: samen naar een toneeluitvoering van Shakespeare, een lezing over de Britse geschiedenis, dat soort dingen. Je zou denken dat de interesse voor het VK sinds het brexitreferendum levendig is, maar de laatste jaren nam het aantal leden juist af. Blijkbaar is het niet levensvatbaar meer, jongeren hebben tegenwoordig ook zó veel andere keuzes. Zonde, inderdaad.”
Alleen de afdeling Deventer houdt vooralsnog stand, die is op eigen voet verder gegaan onder de naam British Society Deventer. ,,Al hebben ook wij te maken met een vergrijzend ledenbestand”, laat voorzitter Fred Santing weten.
Ingrid de Beer is ondanks de opheffing wel blij dat twee wedstrijden die het NGE jaarlijks organiseerde voor jongeren tussen de 16 en 20 jaar, de Public Speaking Award en de Young Writers Award, zijn overgedragen aan Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. ,,Zo laten we toch nog iets na.”
De Beer is nu bezig met het afwikkelen van de laatste formaliteiten om het genootschap op te heffen. ,,Misschien is 29 maart (de beoogde datum van de brexit, red.) wel een symbolische datum om onszelf officieel op te heffen ja, haha.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zorg dat iemand op je let als je het water in gaat; nieuwe campagne over ‘mooi-weer-verdrinkingen’
Ga nooit alleen open water in. Neem altijd een maatje mee dat een oogje in het zeil houdt. Met dat nadrukkelijke advies komt de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in een nieuwe landelijke campagne. Doel is om het aantal verdrinkingen in natuurwater tegen te gaan. -
PREMIUMScherpenzeel
Politie gebeld omdat Oekraïners een kleurtje hebben
Ja lieve mensen, er zíjn Oekraïense vluchtelingen met een kleurtje. Heet ze welkom, zoals je ook die groep blonde zussen welkom heet in ons dorp. Daartoe roept burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel op. ‘Er lag een anoniem briefje in de bus: ‘Geen getto in Scherpenzeel’.’ -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Tanken toch weer duurder en duurder: ‘Prijs komt dit jaar niet meer onder de 2 euro’
Van de korting op belasting op benzine is bij veel tankstations nog weinig te merken. De gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 ligt deze week alweer op 2 euro 15. Benzine zou toch goedkoper worden? En gaat die prijs nog verder stijgen? -
C&A-telg Brenninkmeijer in beroep tegen straf voor rellen, justitie vroeg vrijspraak
Ansgar John Brenninkmeijer gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot 4 dagen cel en een werkstraf vanwege wangedrag tijdens een coronademonstratie op het Museumplein in januari 2021. De reden: het Openbaar Ministerie had vrijspraak gevraagd, maar de politierechter veroordeelde de telg uit de C&A-familie Brenninkmeijer toch.
-
Met video
Architect boos om ‘verminking’ school in Amsterdam: ‘Wie bedenkt zoiets?’
Om ervoor te zorgen dat eindexamenleerlingen niet oververhit een examen maken, zijn er op het schoolgebouw van het Bredero Beroepscollege in Amsterdam in het oog springende grijze ventilatoren geplaatst. Architect Bjarne Mastenbroek (58) vindt het een ‘verminking’ van zijn werk. ,,Zo bont heb ik het nog nooit gezien.” -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.