Volledig scherm
© Shutterstock

Scoutingleider die kinderen brandmerkte moet van OM de cel in

Het OM eist een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor een jeugdleider van een scoutinggroep uit Goes. De man heeft drie kinderen bewerkt met een brandijzer tijdens een scoutingkamp in België. Dat gebeurde vorig jaar zomer. Dat bevestigt een woordvoerster van Scouting Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws

De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar. Na het brandmerken ging het kamp gewoon verder, de kinderen zijn niet naar een ziekenhuis gebracht. Pas aan het eind van het kamp kwam een bestuurslid langs, dat direct actie ondernam en politie en justitie heeft ingelicht. De jeugdleider is daarop op non-actief gesteld. 

De woordvoerster van Scouting Nederland weet niet wat de man heeft bezield om de kinderen te brandmerken. ,,We vinden het verschrikkelijk. Kinderen moeten bij ons veilig zijn", zegt zij.

Ontgroeningsritueel

De 24-jarige kampleider staat vandaag terecht voor de rechtbank in Middelburg. Hij verklaart volgens RTL Nieuws zelf dat het ging om een ontgroeningsritueel, dat de scouting al jaren gebruikt. ,,We doen het altijd met inkt. Er is een vuur om de kinderen bang te maken. Alsof ze echt gebrandmerkt worden. Ik haalde de pook wel even snel door de vlammen. We zeggen: ga maar gillen, dan lijkt het echt."

Volgens de man heeft hij het brandijzer in de inkt gedoopt. ,,Iemand anders had blijkbaar met het stempel het vuur opgestookt. Dat wist ik niet. Het was mijn bedoeling om een inktstempel achter te laten. Nooit om iemand te verwonden."

Zijn advocaat vraagt om vrijspraak. ,,Hij heeft het gedaan maar wist niet dat hij het deed."

Littekens

De drie kinderen, die ten tijde van het incident tussen de 12 en 14 jaar oud waren, hebben allen de letters F en N op hun rug gestempeld gekregen met het brandijzer. Dat zijn de letters van de scoutinggroep Frans Naerebout. De kinderen hebben nog littekens, zo blijkt tijdens de rechtszaak. Een deel van de letters zou nog zichtbaar zijn.

Na het brandmerken zouden de kinderen echte zeeverkenners worden.