Annemarie Haverkamp
Volledig scherm
Annemarie Haverkamp © AD

Schrijfster Annemarie Haverkamp wint Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige debuut

Schrijfster Annemarie Haverkamp heeft vanavond in Gent de Bronzen Uil 2019 gewonnen, de jaarlijkse literatuurprijs van het Willemsfonds voor het beste Nederlandstalige debuut. 

Ze kreeg de prijs voor haar boek ‘De Achtste Dag’. Dat gaat over timmerman Egbert die met zijn gehandicapte zoon Adam langs de rivier woont. Nadat zijn vrouw is overleden draagt Egbert alleen de zorg voor het kind. Wanneer hij hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon.

,,De jury was onder de indruk van de uitgemeten zakelijkheid waarmee de auteur erin slaagt om wat onafwendbaar is, menselijk te maken”, aldus juryvoorzitter Jos Geysels. Annemarie Haverkamp portretteert iedere zaterdag in het Algemeen Dagblad en in de regionale kranten van De Persgroep de rubriek ‘Ik heb geleefd’ die gaat over mensen die terminaal zijn.

De Achste Dag
Volledig scherm
De Achste Dag © Lebowski

Met de Bronzen Uil in de hand is Haverkamp nog vol van wat haar is overkomen. ,,Ik kan het niet geloven. Toen de jury allerlei dingen ging noemen over het winnende boek, over het vakmanschap van de hoofdpersoon, dacht ik, hé, ik heb zo’n hoofdpersoon. En zo kwam er steeds meer herkenbaars waardoor ik dacht: het zal toch niet. En toen werd ik het. Zo tof, zo’n erkenning. Ik kan er niet bij. Ik heb nog nooit zo’n prijs gewonnen. Mijn familie is erbij. Ik sta hier te stuiteren.”

De Vlaamse zangeres Hannelore Bedert wint de publieksprijs. Haverkamp en Bedert zullen samen met Lenny Peeters en Bert Moerman, die vorig jaar respectievelijk De Bronzen Uil en de publieksprijs wonnen, deel uitmaken van De Bronzen Uil tournee 2019-2020.