VIDEOVanaf vandaag komen er miljoenen zelftests beschikbaar voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Daarmee kunnen besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat maakt het ministerie van Onderwijs vandaag bekend.
Edwin van der AaLaatste update:19-04-21, 09:03
Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van genoeg zelftests voor ongeveer twee weken. Daarna krijgen ze elke week nieuwe sets met testen geleverd. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftests tot aan de zomervakantie, laat het departement weten. De overheid betaalt de rekening.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media): ,,Ik ben blij dat deze testen nu beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan.”
De zelftests worden preventief ingezet voor onderwijspersoneel en zijn een aanvulling op de al bestaande maatregelen op scholen: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het afnemen van zelftests is altijd vrijwillig, zo wordt benadrukt. Personeelsleden kunnen de gratis test twee keer per week thuis uitvoeren als ze geen klachten hebben.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan
Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) over de inzet van zelftesten op scholen
De testen zijn eenvoudig in gebruik, doordat een staafje minder diep de neus in gaat dan bij de reguliere coronatesten in de teststraat. Wie positief test, gaat in quarantaine en maakt een afspraak bij de GGD voor een reguliere test. Die test is nodig ter verificatie en voor de start van het bron- en contactonderzoek. In de GGD-teststraat heeft onderwijspersoneel prioriteit, zodat de uitslag snel bekend is.
Middelbare scholen krijgen vanaf vandaag ook testen geleverd voor het zogeheten ‘risicogericht’ testen van leerlingen en onderwijspersoneel. Het gaat dan om kinderen en leraren die wél afstand hebben gehouden tot de besmette persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde ruimte hebben gezeten.
Onlangs werd al bekend dat ook voor het hoger onderwijs zelftests beschikbaar worden gesteld. Ook hier is het testen in alle gevallen vrijwillig en dus geen voorwaarde om toegang te krijgen tot een onderwijsinstelling.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.