Schiphol haalt alweer bakzeil: toch weer maximum aan aantal reizigers
Schiphol moet in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken. Dat komt omdat de afhandelbedrijven op de luchthaven nog steeds honderden mensen tekort komen. Dit in tegenstelling tot wat Schiphol twee weken geleden nog stelde: er zou na maart geen limiet meer zijn op het dagelijkse aantal reizigers.
Als ze de afhandelbedrijven dat probleem niet binnen enkele weken hebben opgelost, dan zal Schiphol opnieuw moeten ingrijpen, bevestigt een woordvoerder na uitspraken van Schiphol-topman Ruud Sondag in Het Financieele Dagblad. ,,We hijsen de rode vlag. We gaan interveniëren want het gaat niet goed. We hebben met iedereen gesproken over een oplossing van dit personeelstekort en niets helpt", aldus Sondag tegenover het FD.
Volgens hem zijn de arbeidsvoorwaarden niet aantrekkelijk genoeg . ,,Een beveiliger op Schiphol verdient tegenwoordig 17 euro per uur, een afhandelaar maar 12 euro. Dat verschil is veel te groot.” De verwachting is dat Schiphol eind volgende week een beslissing neemt over het aantal dagelijkse reizigers.
Bericht in januari nog positief
Op 18 januari liet interim-topman Ruud Sondag echter nog weten dat er onder meer genoeg beveiligers waren geworven om problemen en chaos, zoals die van vorig jaar, te voorkomen. Het reizigersplafond gold sinds juli vorig jaar. Sondag zei in januari onder meer in een verklaring: ,,Het ziet er goed uit richting meivakantie. Vanaf de start van het seizoen 2023 eind maart gaan we verder opschalen en dat gaan we op een verstandige en gefaseerde wijze doen, in het belang van de reizigers, medewerkers en luchtvaartmaatschappijen. We gaan geen risico’s nemen. Wij willen weer de kwaliteit en zekerheid bieden die iedereen van Schiphol mag verwachten.”
Het idee was dat vanaf 26 maart Schiphol opbouwend van 50.000 naar 71.000 vertrekkende reizigers per dag zou gaan. De luchthaven verwacht in de meivakantie 3,5 miljoen vertrekkende passagiers. Verder dan de meivakantie wilde de luchthaven toen nog niet kijken.
Chaos en wachtrijen
Schiphol kampte vorig jaar met problematische en chaotische wachtrijen door een gebrek aan beveiligers bij de securitycheck. Op sommige dagen liepen de wachttijden zo hoog op dat passagiers hun vlucht misten en luchtvaartmaatschappijen reizen moesten schrappen. Om de doorstroom van passagiers op Schiphol door te laten gaan, beperkten luchtvaartmaatschappijen met duidelijke tegenzin het aantal passagiers.
De beelden van de luchthaven gingen de hele wereld over. Daarop besloot Schiphol een aantal maatregelen te nemen. Zo is zij onder meer een wervingscampagne gestart om meer beveiligingsmedewerkers te werven. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden voor deze groep medewerkers verbeterd.
Een woordvoerder bevestigt nu dat Schiphol nog niet uit de problemen is. Inmiddels zijn er al veel beveiligers aangenomen, waardoor de beveiliging straks waarschijnlijk wel genoeg op sterkte zal zijn. In de bagageafhandeling en voor andere werkzaamheden zijn er alleen nog steeds honderden mensen te weinig.
Derde jaar met waarschuwingen
Vakbond FNV vreesde eerder dit jaar ook al nieuwe chaos op Schiphol als de maatschappijen niet snel in actie zouden komen om het tekort aan afhandelaars aan te pakken. Dat betekende in de ogen van de bond dat ze met extra geld over de brug moeten komen. Afhandelbedrijven als Swissport of Aviapartner zouden er niet zo goed voor staan dat ze makkelijk uit eigen initiatief een grote verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden kunnen doorvoeren.
De problemen zijn niet bij alle afhandelbedrijven even groot. Transavia laat weten zaken te doen met afhandelbedrijf Viggo, waar geen problemen zouden spelen. Ook Corendon zegt in zeer nauw contact met zijn afhandelaar te staan en alle vertrouwen te hebben in de eigen operatie komende zomer. KLM heeft een eigen afhandelbedrijf en zegt de afgelopen tijd al honderden nieuwe collega’s te hebben aangenomen. ,,De werving verloopt goed”, zegt een woordvoerster. Maar de tekorten die Schiphol signaleert bij sommige andere afhandelaars kunnen volgens haar wel gevolgen hebben voor KLM-vluchten. ,,Als een toestel niet tijdig weg is bij een gate, doordat de afhandelaar te weinig capaciteit heeft, levert dat ook een vertraging op bij het volgende vliegtuig dat aan die gate staat gepland.”
‘Waarschuwen nu voor derde achtereenvolgende jaar’
,,We moeten allereerst nog zien of de maatregelen in de beveiliging voldoende effect hebben,” zegt Jaap de Bie, de nieuwe FNV-campagneleider voor Schiphol in het Parool. ,,Maar in de afhandeling gaat het deze zomer mis als er niet op korte termijn een oplossing komt.” De Bie: ,,We waarschuwen nu voor het derde achtereenvolgende jaar voor moeilijkheden in de afhandeling. Maar de problemen blijven. Afhandeling is net zo cruciaal als beveiliging. Als de kist niet wordt weggesleept, vertrekt hij niet. Als de slurf niet wordt aangehaakt, kan er niemand aan boord. Als er te weinig platformpersoneel is, gaan de koffers niet mee.”
Schiphol verwacht meer dan 1300 bezoekers op banenmarkt
Schiphol verwacht meer dan 1300 bezoekers op de banenmarkt die de luchthaven zaterdag houdt voor het werven van broodnodig extra personeel. Op het evenement zijn rond de vijftig werkgevers aanwezig om in gesprek te gaan over de openstaande vacatures, waaronder grote afhandelbedrijven als Swissport en Aviapartner. Wie geïnteresseerd was om langs te komen op de banenmarkt, kon zich van tevoren aanmelden.
Behalve naar afhandelaars is er ook nog veel vraag naar ander operationeel personeel. Beveiligingsbedrijven als G4S en Trigion zoeken op de banenmarkt ook nog naar extra beveiligers en HMSHost, dat de horeca verzorgt op de luchthaven, probeert horecamedewerkers te werven. Ook wordt nog gezocht naar bijvoorbeeld schoonmakers, buschauffeurs en loodsmedewerkers.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Slachting onder schapen in Renkum, 15 dieren overleden: ‘Wolf moet over hek zijn gesprongen’
Schapenhouder Serge van der Zweep is geschokt door de slachting die heeft plaatsgevonden onder zijn dieren in Renkum. Maar liefst vijftien schapen zijn doodgebeten de afgelopen twee nachten. Door een wolf, weet Van der Zweep zeker.Renkum, Arnhem, Heteren -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Op weg naar school gaat het vreselijk mis: meisje (7) overlijdt na ongeluk met bus, broertje (5) gewond
De normaal zo levendige straten in de Utrechtse wijk Lombok zijn bijna leeg. Voorbijgangers praten op gedempte toon, sommige fluisteren. De gesprekken zijn onverstaanbaar, maar behoeven geen uitleg: iedereen heeft het over het busongeluk van vrijdagochtend, waarbij een 7-jarig meisje overleed.Utrecht -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMvoorpublicatie
Hoe Duitse inval in een klooster duister keerpunt was voor verzetsheldin Miep Oranje
Het verraad door Miep Oranje is een van de mysteries uit de Tweede Wereldoorlog. Journalist en historicus Richard Hoving schreef een boek over zijn onderzoek naar de ‘koerierster des doods’. De voormalige verzetshulp heeft na haar arrestatie door de Duitsers tientallen verzetsstrijders verraden. Lees hieronder een voorpublicatie.Lage Vuursche, Utrecht
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
PREMIUM
‘Nieuw onderzoek nodig naar serie verwoestende branden op boerderij van boer Gert’
Nieuw onderzoek is nodig naar de serie verwoestende boerderijbranden op het terrein van boer Gert. Dat zeggen deskundigen na onderzoek door AD Utrechts Nieuwsblad, dat een podcast maakte over de zaak.Werkhoven -
PREMIUM
Bossche familie vangt bot bij rechter en krijgt geen grotere woning: ‘Als burger sta je buitenspel’
DEN HAAG/DEN BOSCH – De Bossche familie Abdulati krijgt geen urgentieverklaring voor een grotere woning. Dat heeft de Raad van State bepaald in een rechtszaak tegenover de gemeente Den Bosch.'s-Hertogenbosch
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer