Volledig scherm
Papieren rollen drijven in de zee. © Kustwacht Nederland

Schip verliest vijf containers boven Ameland: grote papieren rollen drijven in zee

Het schip OOCL Rauma heeft ten noorden van Ameland tenminste vijf containers verloren. De Kustwacht meldt dat in een drie van de containers papier zit. Het schip voer buiten de gebruikelijke ‘verkeersbaan’ van containerschepen.

Het is nog niet bekend wat de inhoud van de andere twee containers is. Op beelden gemaakt door een vliegtuig van de kustwacht is te zien hoe grote papieren rollen in het water drijven.

Het schip was vertrokken uit de haven van Kotka (Finland) en was op weg naar Rotterdam. De OOCL Rauma voer 43 kilometer boven Ameland toen het bij de Kustwacht het verlies van de containers meldde. Het schip is 179 meter lang en 27 meter breed en heeft een capaciteit van 1425 containers.

De Kustwacht stuurde het hulpschip ETV Guardian naar de plek waar de OOCL Rauma de containers heeft verloren, maar deze is met technische problemen weer teruggevaren naar thuishaven Den Helder. Een vliegtuig van de Kustwacht is ingezet om de overboord geslagen containers te lokaliseren.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Het schip OOCL Rauma heeft ten noorden van Ameland vijf containers verloren. © Kustwacht Nederland

342 containers

Vorig jaar verloor het vrachtschip MSC Zoe 342 containers, varend over de Noordzee. Een aantal containers brak daarbij open en verloor lading. De stranden van de Waddeneilanden en de kust van delen van Friesland en Groningen lagen binnen de kortste keren bezaaid met stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal. Ook belandden er veel kleine plastic korrels in zee. 

Ondanks alle opruimacties ligt er volgens Stichting De Noordzee een jaar na dato nog steeds 800.000 kilo afval in zee.

Volledig scherm
Een van de vijf overboord geslagen containers. © Kustwacht Nederland
Volledig scherm
Het schip OOCL Rauma. Te zien is hoe aan bakboord containers van het schip zijn gevallen. © Kustwacht Nederland