Volledig scherm
Leden van de Satudarah vertrekken bij het het Justitieel Complex Schiphol. © ANP

Satudarah-leider wil nu in meubels gaan handelen

Tilburger Angelo M., een van de leiders van de gisteren verboden motorclub Satudarah, heeft zijn toekomst uitgestippeld: hij wil vanuit Indonesië een meubelhandel opzetten. Dat bleek vanmiddag in de rechtbank in Zwolle, waar de vier kopstukken van Satudarah aanwezig waren bij een tussentijdse zitting van de strafzaak die tegen hen loopt. 

Behalve Angelo M. behoort ook zijn broer Xanterra tot de vier leiders. Justitie vervolgt hen onder meer voor witwassen en afpersing. Bij dat laatste gaat het om tien leden die met geweld uit de club zouden zijn gezet. De vier leiders zijn volgens justitie verantwoordelijk voor het zogenaamde bad standingbeleid dat bij Satudarah in zwang was. Leden die in ongenade waren gevallen, moesten betalen als ze de club verlieten. Justitie stelde vanmiddag dat er genoeg bewijs (e-mails, appjes) is dat de broers Angelo en Xanterra daarvoor de orders uitdeelden. 

De Tilburgse broers waren eind maart al op vrije voeten gesteld , in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun rechtszaak. Die zal vermoedelijk pas volgend jaar zijn. De vier leiders hangt een stevige celstraf boven het hoofd. 

Paspoorten

De rechtbank besloot vanmiddag wel dat de broers hun paspoorten terugkrijgen. Dat geeft ze de kans om familie te bezoeken in Indonesië en om de voorbereidingen te treffen voor het opzetten van de meubelhandel, zoals advocaat Van Kleef -die Angelo M. bijstaat- had gevraagd. Justitie wilde vasthouden aan de voorwaarde dat de Tilburgers niet naar het buitenland zouden mogen. ,,Omdat we bang zijn dat ze niet meer terugkomen'', legde de officier van justitie vanmiddag nog maar eens uit. 

In maart had de rechtbank al bepaald dat de leiders zich niet meer met Satudarah mogen bemoeien en ook geen clubkleding meer mogen dragen. 

De rechtbank besloot vanmiddag dat ook Michel B., de enige van de Satudarah-leiders die nog in voorarrest zat, volgende week op vrije voeten komt. Hij moet wel zijn paspoort inleveren en krijgt een elektronische enkelband aangemeten.