Satudarah-kopstuk B. is justitie steeds een stapje voor
Eindelijk had justitie de gezochte Satudarah-topman Michel B. in handen. Zomaar gearresteerd, tijdens zijn wintersport in de Oostenrijkse skiplaats Gerlos. Hij zat vast, maar niet voor lang. Hij is op borgtocht vrij.
Zijn woning in het Duitse Alstätte werd op de kop gezet, zijn gezicht pontificaal getoond in Opsporing Verzocht en zijn honden werden voor de ogen van zijn gezin doodgeschoten: de afgelopen maanden deed justitie er alles aan om Satudarah-oprichter Michel B. te pakken te krijgen. Maar toen hij vrijdag eindelijk kon worden gearresteerd, duurde het nog geen 72 uur voor justitie in Oostenrijk hem alweer vrijliet. Voorlopig althans, en op borgtocht, want binnen twee maanden moet er duidelijkheid zijn over zijn uitlevering aan Nederland.
Voortvluchtig
De afgelopen maanden was de voormalig leider van de Twentse Satudarah-afdeling Eastside voortvluchtig, om ondertussen regelmatig justitie uit te dagen. De ene keer liet hij zijn advocaat zeggen dat hij zich nooit zou overgeven, de andere keer ging hij doodleuk op wintersport. ‘Gewoon’ tussen de Nederlanders, alsof niemand hem iets kon maken.
Maar aan zijn vlucht kwam vorige week een einde toen hij werd herkend in een Oostenrijkse horecagelegenheid naast de skipiste. De Nederlandse politie was er als de kippen bij om hem te laten oppakken.
Eind goed al goed, zo leek het voor justitie. Tot de Oostenrijkse rechter, heel verrassend, maandag besloot om B. een ontsnappingsmogelijkheid te bieden: als hij 30.000 euro betaalde, zou hij het verdere proces in Oostenrijk in vrijheid moeten afwachten. Natuurlijk werden de tienduizenden euro’s snel afgetikt, en kon Michel B. tot afgrijzen van justitie weer terug naar de skipiste.
Plezier
Door Satudarah-leden en bekenden van B. werd het nieuws ontvangen als een overwinning. Op sociale media buitelen ze over elkaar van plezier en schrijven ze dat deze beslissing de onschuld van hun leider weer eens aantoont. „Want als hij echt zo’n zware crimineel zou zijn, zou dit nooit zijn gebeurd.''
Het doet de Nederlandse autoriteiten extra zeer dat juist een rechtbank - waarvan verwacht werd dat ze de ernst van de situatie zou inschatten - Michel B. deze kans bood. Een kans die in Nederland formeel wel bestaat, maar praktisch nooit wordt toegekend. Niet voor niets doet het Ministerie van Justitie en Veiligheid er volgens ingewijden nu alles aan om de Oostenrijkse collega’s ertoe te bewegen B. alsnog zo snel mogelijk uit te leveren. Ook willen ze weten waarom een openlijk voortvluchtige verdachte deze koninklijke behandeling kreeg.
Beslissing
Of de uitgeoefende druk helpt of niet, gewanhoopt hoeft er niet te worden: de borgtocht van B. betekent niet dat hij kan gaan en staan waar hij wil. Hoewel het OM zegt niet te weten onder welke voorwaarden B. is vrijgelaten, zijn advocaat het niet wil vertellen en de Oostenrijkse rechtbank het niet mag vertellen, zeggen bronnen dat hij Oostenrijk niet mag verlaten. Het enige dat justitie dus moet hopen is dat B. nu wel naar justitie zal luisteren, met de betaalde 30 mille als stok achter de deur.
In dat geval duurt het volgens Europese wetgeving maximaal 60 dagen voordat besloten wordt dat de zo lang gezochte Michel B. alsnog naar een Nederlandse cel moet. En dan lijkt niets een rechtszaak over het leidinggeven aan een criminele organisatie in de weg te staan. Al heeft justitie inmiddels een ding geleerd: eerst zien, dan geloven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze plant bloeit bijna nooit in Nederland, maar wel bij Ben: ‘Duurt soms wel 80 jaar’
Nijverdal, Wierden -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Je fiets neerzetten op een ribbelstrook? Sjoerd (52) komt op voor blinde mensen en haalt ze allemaal weg
Hij ergert zich er wild aan en dus tilt Sjoerd de Boer bijna elke vrijdagavond tientallen fietsen van geleidestroken voor blinden in het centrum van Utrecht. Hij belandde al eens in een politiecel, maar geeft niet op. Wat drijft deze bevlogen Utrechter? Door het verhaal van een blinde vriendin begon hij aan zijn missie.Utrecht -
PREMIUM
Radeloze bewoners, boze burgemeesters, maar ‘giftreinen’ denderen gewoon door
Gelukkig zat er kalk in de goederentrein die in Voorschoten onlangs ontspoorde. Wat als dat een gevaarlijke chemische stof was geweest? En als die in een woonwijk was ontploft? Hoewel burgers en burgemeesters de noodklok luiden, zet de overheid juist in op meer spoorvervoer.
-
Op skivakantie gearresteerd Satudarah-kopstuk zit vast in Innsbruck
-
-
-
PREMIUMdierenmens
Honkvast, zónder kettinkje
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week een puttertje van 12 jaar. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.