Volledig scherm
Diederik Samsom. © Guus Schoonewille

Samsom waardeert excuus Amnesty International

De spijtbetuiging van voormalig Amnesty International-directeur John Dalhuisen wordt door oud-PvdA-leider Diederik Samsom op prijs gesteld. Dalhuisen pakte Samsom hard aan inzake de vluchtelingendeal die de EU met Turkije had gemaakt. Volgens Dalhuisen was dit een 'moreel failliet'.

Volledig scherm
Migranten worden met de omstreden Turkijedeal uit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. © AFP

Dalhuisen (directeur Europa van de mensenrechtenorganisatie) zei gisteren  in deze krant: ,,Het was fout die woorden te gebruiken. Ik heb er spijt van en bied Samsom mijn excuses aan.’’ Samsom zegt hierop: ,,Ik waardeer de excuses.’’ De ex-politicus wil er inhoudelijk verder niet op ingaan. ook PvdA-leider Lodewijk Asscher reageerde op twitter op het excuus. 'Sportief van Dalhuisen'.

Amnesty International zelf zette een uitgebreide verklaring op haar website onder de kop: 'Pasklare antwoorden zijn er niet, maar deals die leiden tot schending van mensenrechten zijn geen oplossing'. 

  1. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.
  2. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.