Rutte rest niks anders dan een gang naar de koning, met zijn ontslagbrief
columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. En soms een column meer als de gebeurtenissen daarom vragen.
Delen per e-mail
Nu Lodewijk Asscher (PvdA) het onvermijdelijke heeft besloten, rijst de vraag wat er met de overige bewindspersonen moet gebeuren, van wie onomstotelijk is bewezen dat zij schuldig zijn aan het optuigen en uitvoeren van de ziekelijke jacht op onschuldige ouders.
De toeslagenaffaire laat ons zien dat de politieke kleur van ministers bepaalt hoe laconiek zij met een dergelijke kwestie omgaan.
Bij de PvdA, die zegt voor de sociaal zwakkeren op te komen, konden partijprominenten het niet verkroppen dat hun club in verband werd gebracht met een defect systeem dat tienduizenden levens heeft verwoest.
Vanuit ethische overwegingen werd de druk op Lodewijk Asscher intern opgevoerd; hij moest onmiddellijk kleur bekennen. Eerst door zijn excuses te maken en later door af te zien van zijn leiderschap, vanwege alle commotie binnen en buiten de partij.
Het is interessant wat hierna gaat gebeuren. Bij de VVD zullen de mensen minder gewetensproblemen hebben bij alle schade die ze de afgelopen jaren hebben aangericht. We hoeven geen empathie bij hen te verwachten als het om humane kwesties gaat, daar gaan ze zelfs prat op. Neem bijvoorbeeld Moria.
Maar die houding kan je niet eindeloos aannemen. Mark Rutte zal verantwoordelijkheid moeten dragen voor wat er onder zijn bewind is gebeurd, en dat betekent niets minder dan een gang naar de koning, om daar een ontslagbrief aan te bieden.
Waar het hier om gaat, is dat niemand politiek zou mogen wegkomen met wanbestuur, dat het aanzien van de democratie zoveel schade heeft berokkend
Er zijn nu mensen die zeggen dat zulks allemaal niets waard is. En dat we midden in een pandemie zitten die in goede banen moet worden geleid. Het is goedkope retoriek die schuldige staatsecretarissen en ministers moet vrijpleiten.
Een kabinet kan prima demissionair verdergaan met het zwabberbeleid dat het virus moet bestrijden, tot de nieuwe verkiezingen aanbreken, over precies twee maanden.
Waar het hier om gaat, is dat niemand politiek zou mogen wegkomen met wanbestuur, dat het aanzien van de democratie zoveel schade heeft berokkend. Iemand moet moraliteit tonen. Het besef dat de zaken gruwelijk mis zijn gegaan. Schuldbekentenis.
Het is al cynisch genoeg dat de premier na de verkiezingen ongetwijfeld aan een volgende termijn kan beginnen, hoewel we nu weten wat er onder zijn leiding allemaal kan gebeuren. Het zou pas écht erg zijn als hij geen conclusies verbond aan het rapport.
Dan is de democratie namelijk helemaal niets meer waard. En de burger wordt vogelvrij verklaard. Als dit geen politieke gevolgen krijgt, is dat een vrijbrief voor toekomstige kabinetten om ook andere mensen straffeloos op te jagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Ik hoéf niet naar buiten, maar wil het wel graag - juist nu de avondklok dreigt
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
COLUMN Wilders doet allerlei beloftes, maar heeft helemaal niet de ambitie om mee te regeren
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Vrijspraak voor medeverdachten afpersingszaak De Groot: ‘Dit is teleurstellend’
HEDEL/ARNHEM - De drie medeverdachten in de geruchtmakende afpersing rond de Hedelse fruithandel De Groot zijn vrijgesproken. De rechtbank achtte niet, of onvoldoende, bewezen dat de betrokkenen precies wisten waar ze zich mee in hadden gelaten. Het OM had eerder nog celstraffen en een taakstraf geëist. -
PREMIUM
Column Die avondklok, hoe onwenselijk en frustrerend ook, is ook voor ons onvermijdelijk
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
column De aanpak van de pandemie is belangrijk, maar mag niet gebruikt worden als bliksemafleider
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUM
demonstratie amsterdam Ongeloof om zorgverlener die stelt dat 'artsen alles faken', inspectie onderzoekt meldingen
Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn diverse meldingen binnengekomen over een zorgverlener die vanmiddag ongefundeerde uitspraken heeft gedaan over de coronapandemie. De zelfverklaarde ‘homeopathisch arts’ uit Limburg beweert glashard voor de camera dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan er de woorden niet voor vinden. ,,Ik ben sprakeloos”, meldt een woordvoerder bij het zien van het interview. -
PREMIUM
VIDEO Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar
Duizenden Nederlandse kankerpatiënten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt. -
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot.