Volledig scherm
Achterkant van de Iphone X. © AD

Ruim 1.000 euro voor de nieuwe iPhone X, is-ie dat wel waard?

Hij was al prijzig, maar de nieuwe jubileum iPhone die Apple vanavond presenteert, slaat alles en kost naar verwachting ruim 1.000 euro. Wie zit daar op te wachten? Deze krant raadpleegde kenners en zet argumenten voor en tegen op een rij.

WEL KOPEN

Quote

Ze doen dit keer echt iets bijzonders, het betekent de grootste vormveran­de­ring in jaren

Arnoud Wokke van Tweakers

1) Het is de iPhone, stupid!
Bij Apple gaat het uiteraard niet enkel om de mogelijkheden, het design en de cool-factor speelt een voorname rol. En de iPhone behoort na tien jaar nog immer tot de mooiste telefoons. ,,Besturingssysteem iOS geldt bovendien voor veel mensen als gebruiksvriendelijker dan Android”, weet Gonny van der Zwaag van iCulture, Nederlands grootste Apple-site. Doordat Apple hardware en software in één hand houdt, zijn veel apps superieur. Arnoud Wokke van techsite Tweakers denkt dat het vernieuwde uiterlijk veel mensen aanspreekt. ,,Ze doen dit keer echt iets bijzonders, het betekent de grootste vormverandering in jaren.”

Volledig scherm
Voorkant van de Iphone X. © AD

2) Apple doet alles beter
Veel features zijn bij andere toestellen weliswaar al langer beschikbaar, maar meestal voert Apple ze beter uit. ,,Neem de gezichtsherkenning”, zegt Wokke. ,,Bij de Galaxy S8 is die vrij waardeloos, ik verwacht dat Apple dat wel goed doet. Anders laten ze zo’n functie gewoon weg.” Wokke vindt Apple dit keer juist wél vernieuwend. ,,Zo verwacht ik veel van augmented reality en de camera die daar speciaal voor wordt verbeterd.”

Ook Van der Zwaag van iCulture is heel benieuwd naar Apple's versie van de toegevoegde realiteit, die met name op de nieuwste iPhone X moet gaan werken. Zeker nu Google met zijn bril faalde en de Hololens van Microsoft ook nog niet echt is doorgebroken. ,,Al jaren geleden waren er apps voor, zoals het Nederlandse Layar, alleen was de technologie erachter nog niet zover. Nu wél, Apple zet er oa kunstmatige intelligentie voor in."

3) Trouwe klanten
Android-gebruikers zijn klanten, iPhone-bezitters fans. ,,Wat je er ook van vindt, Apple doet het na tien jaar nog steeds uitstekend”, stelt Van Vliet van Telecompaper. ,,Telkens als je denkt dat het minder gaat, blijven ze verkopen. Ze hebben een enorm loyale klantenbasis.” Hij verwacht dat het dure model populair wordt. Dat zegt ook Wokke. ,,Het zou mij niet verbazen als meer dan de helft van de klanten voor de duurste versie kiest.”

NIET KOPEN:

Quote

Enkele jaren geleden viel Apple’s duurdere prijs wellicht te rechtvaar­di­gen. Maar nu in mijn ogen niet meer

Maarten van Vliet van Telecompaper

1) iPhone niet ‘leading’ meer
De eerste iPhone betekende een revolutie: dankzij het aanraakscherm werkte mobiel internet eindelijk prettig. Na de iPhone 4 en zijn retinascherm was Apple echter zelden nog leidend. Kregen Android-toestellen grote schermen, Apple ging pas met de iPhone 6 overstag. Nu krijgt de iPhone X een tot de randen reikende flatscreen dat de Galaxy S8 al heeft. OLED-schermen bezit Samsung al jaren, Apple kiest er nu pas voor. Draadloos opladen? Niet nieuw! ,,Doordat Apple slechts enkele modellen in enorme aantallen verkoopt, kan het moeilijk nieuwe features invoeren”, verklaart Gonny van der Zwaag. ,,De miljoenen benodigde onderdelen zijn in het begin beperkt beschikbaar. Bovendien produceert Samsung zijn schermen zelf, Apple niet.”

2) Stervensduur
Zowel experts als iPhone-liefhebbers zijn het er over eens: de iPhone was al duur, maar de iPhone X slaat alles. ,,1.000 euro of meer is enorm duur, echt bizar”, zegt Wokke. Volgens Maarten van Vliet, expert op het gebied van smartphones bij Telecompaper, kun je al voor 300 tot 400 euro een smartphone aanschaffen die bovengemiddeld presteert. ,,Enkele jaren geleden viel Apple’s duurdere prijs wellicht te rechtvaardigen. Maar nu in mijn ogen niet meer.”

3) Buigen voor Apple’s nukken

Een keuze voor de iPhone betekent dat de klant de grillen van diens maker moet accepteren. Dat kan soms irritant uitpakken. Zo besloten de Apple-ontwerpers de wereldwijd gebruikte 3,5 mm koptelefoonaansluiting bij de iPhone 7s zonder pardon te schrappen. Voor zijn Mac-pc’s schrapte het bedrijf als eerste de DVD-drive. In de nieuwe iPhone X ontbreekt de homeknop en daarmee de vingerafdrukscanner die vanaf de iPhone 5s in alle modellen zat. 

Volledig scherm
Achterkant van de Iphone X. © AD

Draadloos opladen

De iPhone X is de uitgelekte naam van Apple's nieuwe vlaggenschip. De X is de hoofdletter waarmee de Romeinen het cijfer 10 aanduidden en is gekozen omdat de iPhone tien jaar bestaat. Ter ere daarvan gaat het toestel compleet op de schop: de iPhone X beschikt over een scherm tot aan de randen en kan dankzij de glazen achterkant draadloos worden opgeladen. Verder is de homeknop geschrapt en valt het toestel via gezichtsherkenning te openen. Tegelijk met de iPhone X komt Apple met twee opvolgers voor de iPhone 7s en iPhone 7sPLUS. Met de iPhone 8 en 8PLUS, die slechts over een deel van de nieuwe snufjes beschikken, worden klanten met een minder gevulde beurs bediend.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement