Volledig scherm
© videostill

Roep om afschaffing CBR-keuring voor autisten: Het is gewoon een verdienmodel

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen op om CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Volgens de patiëntenorganisatie bestaat er geen ‘enkel relevant verband’ tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.

,,Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden”, zegt Karol Henke, directeur van de NVA. Volgens hem zijn er in de afgelopen twee maanden meer dan honderd klachten binnengekomen over de ‘peperdure en trage keuring, en misstanden bij het CBR’. De extra kosten ervan bedragen vaak 300 tot 400 euro.

Daarbij stelt de keuring volgens hem inhoudelijk weinig voor. ,,Iedereen slaagt, het is gewoon een verdienmodel van het CBR”, stelt Henke.

Zodra iemand zich bij het CBR inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van autisme, moet diegene verplicht deelnemen aan een extra keuring, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken.

Volgens Henke zijn er ongeveer 200.000 mensen met autisme in Nederland, waarvan er jaarlijks ‘duizenden’ tegen de problemen bij het CBR aanlopen.

Niet alleen mensen met autisme lopen tegen problemen aan bij het CBR. Door de lange wachtlijsten mag Henk (74) straks niet meer autorijden terwijl hij al maanden van tevoren verlenging van zijn rijbewijs aanvroeg:

  1. NS laat jodenliedje horen in trein tussen Tilburg en Rotterdam, CIDI sprakeloos
    EXCUSES NS

    NS laat jodenlied­je horen in trein tussen Tilburg en Rotterdam, CIDI sprakeloos

    ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.