RIVM meldt 5725 nieuwe coronabesmettingen: flink meer door storing, ook in Brabant
Het RIVM meldt 5725 nieuwe positieve tests, 1097 meer dan gisteren. Gisteren werden er 4628 nieuwe besmettingen gemeld, maar de verwachting was al dat het aantal hoger zou zijn omdat de GGD kampte met een computerstoring. In Brabant gaat het donderdag om 1036 positieve tests.
Delen per e-mail
Na een aantal dagen van een dalend aantal positieve testen, steeg het aantal gisteren weer met 311 meer dan dinsdag. Het werkelijke aantal lag waarschijnlijk nog hoger, omdat door een storing bij de GGD zo’n 1000 besmettingen - verspreid over meerdere dagen - te laat zijn doorgegeven.
Vorige week waren de dagcijfers het laagst op maandag en dinsdag. Daarna volgde een stijging op woensdag, donderdag en vrijdag. Een woordvoerder van het instituut benadrukt nog eens dat dagcijfers niet het belangrijkst zijn voor het bestrijden van de pandemie. Weekcijfers zeggen meer over de trend. Die is al een aantal weken dalend, als gevolg van de aangescherpte maatregelen die het kabinet heeft doorgevoerd.
Cijfers Brabant
In Brabant zijn donderdag 1036 nieuwe besmettingen gemeld. Een dag eerder waren dat er 657, maar een stijging werd al verwacht vanwege de computerstoring waar de GGD mee kampte. Afgelopen week lag het aantal besmettingen gemiddeld op 875 per dag.
In diverse gemeenten in de regio liggen de aantallen hoger dan een dag eerder. Zo ging het donderdag in Breda om 76 gemelde besmettingen. Een dag eerder waren dat er 57 en dinsdag 39.
Verder kwamen in Brabant donderdag 13 meldingen van ziekenhuisopnames van mensen met een coronabesmetting. Daarnaast werden acht overlijdens gemeld van mensen met een coronabesmetting in deze provincie.
In de grote steden kwamen wederom de meeste nieuwe gevallen aan het licht. Rotterdam telde 239 besmettingen, Amsterdam 174, Den Haag 162, Utrecht 147 en Tilburg 91. Op regionaal niveau spant Utrecht in de laatste cijfers de kroon met 561 positieve testresultaten.
Er liggen nu 2030 mensen met corona in de ziekenhuizen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), 57 minder dan gisteren. Er werden weliswaar 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, maar er werden er meer ontslagen. Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. In totaal liggen er 555 op de IC (vier minder dan gisteren) en 1475 op de verpleegafdelingen. Het afgelopen etmaal zijn twintig patiënten overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio. Dat gebeurt nog altijd om de drukte zoveel mogelijk te spreiden over het land. Eén van de overgeplaatste patiënten ligt op de ic.
Doden
Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 75. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Woensdag werden 83 sterfgevallen geregistreerd. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 68 doden per dag, tegen 76 doden per dag een week eerder.
Sinds het begin van de uitbraak zijn tot nog toe 467.351 mensen in Nederland aantoonbaar besmet geweest met het virus, maar veel besmettingen zijn niet aan het licht gekomen omdat er veel minder werd getest aan het begin van de pandemie. Als het virus zich in het huidige tempo blijft verspreiden, kan dit cijfer in de loop van volgende week uitkomen boven een half miljoen. Van ruim 8700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
coronavirus TERUGLEZEN | Luchtvaartsector komt met ‘coronapaspoort’ voor reizigers, Spaanse koning in isolatie
Het afgelopen etmaal zijn er bij het RIVM 5214 nieuwe coronabesmetting gemeld. Een daling van 182 ten opzichte van gisteren. In Nederland wordt komende week waarschijnlijk de 500.000ste besmetting vastgesteld. Met deze cijfers wordt versoepelen rond kerst lastig, aldus premier Rutte. De luchtvaartsector komt met een eigen ‘coronapaspoort’ waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of de noodzakelijke negatieve test voor het coronavirus hebben ondergaan die in sommige landen verplicht is. Ook vandaag hielden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws in het liveblog hieronder. Lees hier het nieuwe, verse liveblog. -
Opnieuw recordaantal besmettingen op Curaçao, maar reizen blijft mogelijk
Met 67 nieuwe gevallen registreerde Curaçao gisteren opnieuw een recordaantal coronabesmettingen. Toch blijven vakantiereizen naar het Caribisch stukje Nederland mogelijk, zegt premier Mark Rutte. ,,Curaçao is geel en het blijft geel.” -
Frank in quarantaine Natuurlijk gaat Rutte die lockdown niet stoppen, de grote vraag is: hoe lang nog?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Tweede golf, dag 110. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Chantal (27) werd tijdens Kerstmis afgeslacht: ‘Ooggetuige zei dat hij een beest had gezien’
Ze had de vriezer vol ijstaarten gezet en haar jurk alvast klaar gehangen. Maar Chantal de Vries (27) uit Almelo zou Kerstmis niet vieren met haar ouders en twee broers. In de kerstnacht van 2019 werd ze bij een appartement aan de Hampshire in Hengelo vermoord door Wim V., die dinsdagmiddag in Almelo wegens moord een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich hoorde eisen. -
PREMIUM
VIDEO Willem-Alexander tijdens emotioneel werkbezoek: ‘Wie een mens redt, redt de mensheid’
Koning Willem-Alexander was onder de indruk van zijn digitale werkbezoek aan 113 Zelfmoordpreventie. En bij die organisatie kwamen de woorden van de vorst, die in 2018 zijn schoonzus Inés verloor aan zelfdoding, stevig binnen.
-
PREMIUM
Column Die avondklok, hoe onwenselijk en frustrerend ook, is ook voor ons onvermijdelijk
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Coronablog LIVE | Twitter waarschuwt Braziliaanse president, avondklok in Frankrijk
De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden. Daarmee kan de druk op de ziekenhuizen nog groter worden dan die al is geweest. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Wereldwijd zijn er al meer dan 2 miljoen mensen overleden aan Covid-19 sinds het uitbreken van de coronapandemie, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
PREMIUM
Nooit meer een beslagen bril: Joep (13) maakt met zijn 3D-printer neusclipjes voor brildragend zorgpersoneel
Joep van der Zee (13) houdt van techniek. Van zijn zakgeld heeft hij pas een 3D-printer gekocht. Dankzij dat apparaat beslaan de glazen van de bril van z’n moeder niet meer.