Volledig scherm
Nederland heeft zo'n 776 waterzuiveringsinstallaties. © ANP

RIVM: Legionellabacterie komt mogelijk via waterzuivering in de lucht

Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aannemelijk dat sommige zuiveringsinstallaties voor afvalwater de legionellabacterie verspreiden. Installaties met een verhoogd risico daarop zouden maatregelen moeten nemen om dat te voorkomen. Ook zouden er beschermingsmaatregelen voor medewerkers van de zuiveringen nodig zijn.

De kans op verspreiding en besmetting ontstaat wanneer er tijdens het waterzuiveringsproces lucht in het warme water wordt geblazen. De mogelijk in het warme water groeiende bacteriën zouden zich dan in kleine druppeltjes water, zogenaamde aerosolen, in de lucht komen en zich verspreiden naar de omgeving. De legionellabacteriën kunnen onder meer ernstige longontsteking veroorzaken.

600 patiënten

In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. Uit een eerder onderzoek bleek dat er in Nederland ongeveer 80 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn met een mogelijk verhoogd risico op groei en verspreiding van de bacterie. In totaal zijn er 776 afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland.

Een totaalaantal van 709 waterzuiveringsinstallaties werd onderzocht. Installaties met het grootste risico op verspreiding van legionella hebben onder meer een biologisch zuiveringsproces en, voor bacteriën, voedselrijk afvalwater. De temperatuur van het afvalwater ligt bij deze installaties tussen de 30 en 38 graden Celsius. Het RIVM adviseert onder andere dat bepaalde waterbassins van installaties, die nu open zijn, afgedekt worden.

‘Niet exact te bepalen’

Het RIVM heeft berekend hoe aerosolen met legionella zich vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties via de lucht verspreiden. Ook heeft het RIVM vastgesteld dat patiënten die tussen 2013 en 2018 gemeld werden meer dan gemiddeld blootgesteld waren aan aerosolen uit dit soort installaties. Dit vormt een aanwijzing dat een deel van deze mensen besmet is geraakt met de legionellabacterie vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Via de studie kan echter niet exact worden bepaald welke installaties de genoemde 80 gevallen van besmetting met legionella hebben veroorzaakt. ,,Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen’’, schrijft het instituut. ,,Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen”.

 1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

  WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

  Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 2. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
  PREMIUM

  Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

  Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag.,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!”