RIVM-baas: Sneller terug naar normale ic-capaciteit

videoVóór 1 juni kan het het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit. Dat meldt RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen aan de Tweede Kamer.  De piek ligt nu in de laatste week van april.

Vorige week nog toonde de grafiek dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zou zakken onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek lag toen rond 1 mei.

Van Dissel: ,,We waren eerder somberder.” Toch benadrukt de RIVM-directeur in een briefing aan de Tweede Kamer dat er nog een tijd lange een forse druk op de ic’s zal blijven. ,,Die werken momenteel op 200 procent.”

Vanmorgen bleek al uit een brief van het Outbreak Management Team (experts, waaronder het RIVM) dat de piek inmiddels binnen de opgeschaalde ic-capaciteit zal blijven. 

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven.

Verpleeghuislocatie

Er was ook minder goed nieuws: zo’n 10 procent van de gemelde coronagevallen is op een verpleeghuislocatie. Van Dissel: ,,We zien toch dat het hier gaat om kwetsbare personen.” 

Van het totaal aantal verpleeghuislocaties (2500), is momenteel op circa 900 locaties het coronavirus vastgesteld. 

Het RIVM gaat deze ontwikkeling verder onderzoeken. Inmiddels geldt de maatregel dat mensen in verpleeghuizen geen bezoek mogen ontvangen.  

Immuniteit

Verder herhaalde de RIVM-directeur, wat ook algemeen bekend is, dat een coronabesmetting niet per se betekent dat mensen immuun zijn voor het virus. Bij milde klachten worden ook minder antistoffen opgebouwd.   

RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer
Volledig scherm
RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer © BSR Agency
 1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na corona-uitbraak op verpleegafdeling

  Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

  Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.
 2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
  TV-SHOW NL NA CORONA

  Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

  Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.