Dokters en verpleegkundigen behandelen een patiënt met het coronavirus in het ETZ Tilburg.
Volledig scherm
Dokters en verpleegkundigen behandelen een patiënt met het coronavirus in het ETZ Tilburg. © ElisabethTweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.

RIVM: 132 nieuwe sterfgevallen, 529 nieuwe opnames van coronapatiënten

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 132 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal overleden patiënten komt daarmee op 771. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. 3483 Covid-19 patiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 529 personen.

Het totaal aantal positief geteste patiënten is met 1104 gestegen naar 10866. Gisteren stond het aantal positief geteste patiënten op 9762. Maar lang niet iedereen wordt nog getest.

Met de nieuwe RIVM-cijfers komt het totale aantal sterfgevallen in ons land uit op 771. Gisteren waren dat er nog 639. De helft van de opgenomen patiënten is 71 jaar en ouder, van de overleden patiënten was de helft 81 jaar en ouder. 

Ziekenhuizen zetten nu alles op alles voor extra corona-afdelingen en meer ic-bedden om de toestroom op te vangen. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames in de brandhaard Brabant lijkt af te vlakken, zien ze op plekken elders in het land de aantallen juist toenemen. Het RIVM schrijft: ,,Net als de afgelopen dagen neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking en daarmee hoe goed de genomen maatregelen werken.” Er komen elke dag ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care bij.

De toename van het aantal ziekenhuisopnames vlakt wat af.
Volledig scherm
De toename van het aantal ziekenhuisopnames vlakt wat af. © RIVM

De aantallen van het RIVM gaan over meldingen die dagelijks binnenkomen, maar niet elke ziekenhuisopname of ieder sterfgeval wordt meteen doorgegeven. Daardoor pakken de cijfers van eerdere dagen soms plots hoger of lager uit.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”