RIVM: 13 nieuwe sterfgevallen en 9 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld

videoDe afgelopen 24 uur zijn er 13 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Gisteren op Hemelvaartsdag werden 27 sterfgevallen gerapporteerd. Negen mensen zijn in het afgelopen etmaal met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Ook kunnen de cijfers van vandaag gekleurd zijn doordat meldingen van gisteren door Hemelvaartsdag pas vandaag gemeld zijn. Daarnaast: niet iedereen met, veelal milde, klachten wordt op het virus getest.

Het sterftecijfer is in werkelijkheid aanzienlijk hoger, omdat alleen sterfgevallen worden meegerekend van mensen die ook positief getest zijn. Vanaf juni komt daar verandering in, dan zou iedereen met klachten getest kunnen worden.

Een ic-traumahelikopter landt bij het ziekenhuis in Venlo om daar een coronapatiënt af te leveren.
Volledig scherm
Een ic-traumahelikopter landt bij het ziekenhuis in Venlo om daar een coronapatiënt af te leveren. © EPA

Totalen

Het totaalaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus komt met de nieuwe meldingen op 5788. Het RIVM kreeg van de GGD’s in het land de afgelopen 24 uur 188 nieuwe meldingen van bevestigde besmettingen binnen. In totaal zijn inmiddels 44.888 mensen in Nederland positief getest op het virus. 11.649 mensen werden in totaal in het ziekenhuis opgenomen met corona.

Het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus neemt sinds eind maart af. Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel ‘wiebelt het reproductiegetal tussen de 0,7 en de 1'. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet, waardoor het aantal besmettingen afneemt. 

Meer vrouwelijke besmettingen

De actuele cijfers van het RIVM laten zien dat vooral vrouwen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Op dit moment ligt het totaalaantal gemelde besmettingen op 44.888, van wie 28.367 vrouw is. Dat aantal is dus veel hoger in vergelijking met het aantal besmette mannen. 

De helft van de opgenomen patiënten is 69 jaar of ouder, meldt het RIVM. Ongeveer 61 procent van alle opgenomen mensen is man. Dat aantal ligt een stuk hoger in vergelijking met de vrouwen die worden opgenomen. 

Ook zijn er meer mannen dan vrouwen overleden aan het virus. Zo'n 55 procent van het aantal sterfgevallen was man. Het sterfteverschil is volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, het beste te verklaren doordat mannen bijvoorbeeld meer roken en drinken. Sigaretten en drank tasten het hart en de bloedvaten aan, waardoor het lichaam de gevolgen van een besmetting met het coronavirus minder goed kan opvangen.

Er is ook een evolutionaire verklaring voor het sterfteverschil. Vrouwen hebben waarschijnlijk een sterker immuunsysteem dan mannen. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zou beschermend werken, terwijl het mannelijke geslachtshormoon testosteron een snellere veroudering van het immuunsysteem zou geven.

Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:

CBS
Volledig scherm
CBS © CBS