Volledig scherm
Nawal Benaissa van de protestbeweging Al-Hirak Al-Shaabi. © REUTERS

Rif-leider vraagt asiel aan in Nederland

Een vrouwelijke leider van de protestbeweging uit het Marokkaanse Rifgebied, Nawal Benaissa, heeft in Nederland asiel aangevraagd. Dat heeft een woordvoerder van Amnesty International laten weten.

Om de veiligheid van Benaissa niet in gevaar te brengen, wil de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie verder niets kwijt over de asielaanvraag.
De aanvraag van de vrouwelijke protestleider in het Rif-gebied is voor de parlementariërs Kati Piri en Lilianne Ploumen (PvdA) tekenend voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in Marokko. ,,Het is tijd dat de Nederlandse regering en de EU druk gaan zetten op Rabat dat de politieke gevangenen worden vrijgelaten'', aldus Piri en Ploumen. Zij benadrukken dat Benaissa niet kan worden teruggestuurd naar Marokko als zij het risico loopt gevangen te worden gezet.

Diplomatieke strubbelingen

In het Rifgebied vonden de afgelopen jaren grootschalige demonstraties plaats tegen de corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. De politie pakte honderden mensen op. Protestleiders gingen de cel in omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht.

Onenigheid over de rif-demonstraties leidde eerder al tot diplomatieke strubbelingen tussen Nederland en Marokko. De Marokkaanse minister van Justitie annuleerde vorig jaar een bezoek aan Den Haag na een stekelig gesprek met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) over de Rif-demonstraties. ,,Wij hoeven niet de les gelezen te worden.’’

  1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
    PREMIUM
    Video

    Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

    Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.