Rechter tikt kabinet op de vingers: uitstel hereniging asielzoeker met gezin mag niet
Het kabinet mag de hereniging van asielzoekers met hun gezin niet traineren om de asielcrisis het hoofd te kunnen bieden, heeft de voorzieningenrechter in Haarlem vandaag bepaald. Daarmee komt de zogeheten nareismaatregel op losse schroeven te staan.
In augustus werd een nareisbeperking ingesteld. Maar in een zaak over een Syrische vrouw die in Nederland een asielvergunning heeft gekregen, bepaalt de voorzieningenrechter nu dat haar Syrische gezinsleden meteen moeten worden toegelaten in Nederland. Zij hoeven niet eerst zes maanden te wachten.
Als een asielzoeker in Nederland mag blijven en een verblijfsvergunning krijgt, heeft die het recht om het gezin naar ons land te halen. Sterker nog, internationale verdragen verplichten landen om gezinsherenigingsaanvragen van kinderen met welwillendheid, menselijkheid en spoed te behandelen.
Kabinet bedacht een list
Nederland kan de hoge instroom van vluchtelingen momenteel niet aan en daarom bedacht het kabinet een list: via een tijdelijke maatregel kon de gezinshereniging een halfjaar worden uitgesteld, zeker als er geen woning beschikbaar zou zijn. Zo meende men een balans te hebben gevonden tussen het belang van het kind bij zowel geschikte huisvesting als bij de uitoefening van het recht op gezinshereniging.
Door die truc zet de voorzieningenrechter nu een streep in een voorlopig oordeel, met de opmerking dat het bezwaar van de gezinsleden ‘een goede kans van slagen’ heeft bij een beroepszaak. Het kan echter zijn dat een hogere rechter anders oordeelt; zeker omdat in deze specifieke zaak spoedeisendheid een grote rol speelt. Het tijdelijk visum dat gezinsleden hebben om in Soedan te kunnen verblijven, verloopt deze week.
De staatssecretaris had betoogd dat de nareismaatregel een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is, maar dat klopt dus niet
In strijd met de wet
De voorzieningenrechter vindt per saldo dat de nareismaatregel, die bestaat uit de mededeling dat verzoekers hun machtiging tot voorlopig verblijf pas in april kunnen afhalen, rechtsgevolg heeft. De staatssecretaris had betoogd dat het een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is, maar dat klopt dus niet.
Ook is de maatregel in strijd met de Nederlandse Vreemdelingenwet en met twee bepalingen in de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. ‘Dat de nareismaatregel is getroffen om de verplichtingen tot opvang van andere asielzoekers of statushouders na te kunnen komen, betekent niet dat de staatssecretaris zijn verplichtingen tegenover de vrouw en haar gezinsleden daaraan nu ondergeschikt kan maken’, staat in het vonnis.
In het concrete geval van het Syrische gezin betekent de uitspraak dat de gezinsleden alsnog binnen 24 uur hun machtiging tot voorlopige verblijf moeten krijgen. Daarmee kunnen zij naar Nederland komen.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor het Syrische gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van de rechter in Haarlem.
Maatregel eerst toetsen
VluchtelingenWerk Nederland vindt het kwalijk dat het kabinet het op een rechtszaak heeft laten uitkomen. Volgens de organisatie had het kabinet de maatregel eerst moeten laten toetsen door de Raad van State omdat er juridische twijfels over waren. ,,Zo kan men voorkomen dat mensen gedupeerd worden door beleid dat achteraf toch niet wettig blijkt te zijn. Omdat het uitstellen van gezinshereniging onherstelbaar leed veroorzaakt, leent dit beleid zich hier bij uitstek voor. Honderden gezinsleden zijn inmiddels al gedupeerd door de maatregel.” De organisatie noemt de kabinetsmaatregel om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken definitief onhoudbaar.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMONDERZOEK/met video
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
Helft jonge asielzoekers binnen vijf jaar in Nederland herenigd met familie
De helft van alle alleenstaande, minderjarige asielzoekers die in 2015 naar Nederland kwamen, slaagde erin binnen vijf jaar herenigd te worden met hun familie. Vooral veel Syrische tieners konden hun familieleden naar Nederland laten komen.
-
PREMIUM
Docent Marco ging al 27 keer met zijn klas naar Auschwitz: ‘Dit móeten leerlingen zien’
‘Meer aandacht voor de Holocaust’, klinkt de oproep van de politiek aan het onderwijs. Voor de gedreven geschiedenisdocent Marco Baars is de Tweede Wereldoorlog is al jaren een speerpunt. Hij bezocht Auschwitz 27 keer om er zijn leerlingen de gruwelijkheden uit de geschiedenis met eigen ogen te laten zien. -
-
-
PREMIUM
Howard tankte overal zonder te betalen, pomphouders woedend: ‘Instanties doen niks’
Howard V. heeft in Twente een spoor van ellende achtergelaten. De oplichter troggelde meerdere vrouwen geld af, sliep in een hotel zonder te betalen en tankte gratis bij zo’n tien tankstations in Oost-Nederland. De wanbetaler werd ontmaskerd in het televisieprogramma Stegeman op de Bres. -
column
Ik zit momenteel met fikse spierpijn in mijn billen deze column te tikken
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen.