Volledig scherm
De Stint wordt ingezet voor het vervoer van personen of goederen © ANP

Rechter beslist over gebruik Stint door kinderopvang in Almere

De rechtbank in Utrecht beslist vandaag of kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere zijn Stint weer mag gebruiken. De uitspraak in kort geding kan vergaande consequenties hebben voor andere kinderdagverblijven, postbodes en overige gebruikers van de elektrische bolderkar.

Het ministerie haalde de Stints van de weg en onderzoekt de veiligheid ervan, nadat bij een ongeluk in Oss vier kinderen verongelukten toen zo'n voertuig onder een trein kwam. Er zijn volgens het departement ‘op zijn minst grote twijfels of de verkeersveiligheid nog is te waarborgen’.

Het Kinderstraatje is een eenmanszaak, met de Stint als enige mogelijke vervoermiddel. De advocaat noemde tijdens de zitting de beslissing om de Stints van de weg te halen veel te drastisch. ,,Als een bepaald busje ineens in brand vliegt, worden ook niet meteen al die busjes van de weg gehaald.‘’

‘Minister misleidde rechter’

Volledig scherm
Stints staan opgeslagen bij een naschoolse opvang

De Tweede Kamer debatteert vanavond met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het omstreden vervoermiddel. Gisteren vroeg advocaat Werner van Bentem de rechter nog het onderzoek naar het gebruik van de Stint door de BSO ter heropenen. De rechtbank wees dat verzoek af.

De jurist stelde in zijn verzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenstrijdige en onjuiste informatie heeft verstrekt, zowel aan de Tweede Kamer als aan de rechter. Het ministerie stelde twee weken geleden in de rechtszaal dat Stintfabrikant Edwin Renzen een meldingsplicht had over wijzigingen in het ontwerp.

Het is de fabrikant echter niet exact duidelijk welke wijzigingen wel of niet zijn toegestaan om de typegoedkeuring te behouden. Ook zou het ministerie geen toezicht op de Stints hebben gehouden, nadat deze op de openbare weg verden toegelaten en dat op zitting ‘bewust’ hebben verzwegen, aldus de raadsman van de kinderopvang.