Volledig scherm
Een stand van Jehova's getuigen op het Museumplein in Amsterdam. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Rechter bepaalt morgen of rapport over misbruik bij Jehovah's Getuigen naar buiten mag

updateDe kort geding rechter maakt morgen om 16.00 uur bekend of een universitair rapport rond seksueel misbruik en aangiftebereidheid bij de Jehovah's Getuigen openbaar mag worden. Dat meldt een woordvoerder van de Universiteit Utrecht, dat het onderzoek uitvoerde.

Het onderzoek is volgens de Jehovah’s wetenschappelijk en feitelijk onjuist, en lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Volgens hen zal publicatie zorgen voor onherstelbare schade voor alle Jehovah’s Getuigen in Nederland, én is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.

Het kort geding waarin Jehova’s getuigen publicatie wilden voorkomen vond vandaag achter gesloten deuren behandeld. De advocaten van de Getuigen hadden daarom gevraagd, omdat een openbare behandeling er voor zorgt dat de uitkomsten al op straat liggen. De rechter ging daarin mee. Ex-getuigen die bij de zaak aanwezig zijn, reageerden teleurgesteld op het besluit.  Een van de bezoekers, een jonge vrouw, barstte in tranen uit.

,,Ik ben het hier echt niet mee eens", zegt Marianne de Voogd (56), in haar tienerjaren slachtoffer van misbruik. ,,Ben best wel geschokt. Ik wil juist dat iedereen ziet hoe de kerk te werk gaat, ook in deze rechtszaak.

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. © Google
  1. Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Boze Zeeuwen gaan morgen op weg naar Den Haag om hun onvrede te uiten over staatssecretaris Barbara Visser en haar besluit om de verhuizing van de marinierskazerne in Vlissingen af te blazen. Verslaggever Ernst Jan Rozendaal is bij ons te gast om daarover te praten. Ook acteurs René van Kooten en Charly Luske schuiven aan om te vertellen over hun nieuwe voorstelling Jesus Christ Superstar in Concert. De Ochtend Show to go wordt morgen gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.