Een lid van No Surrender.
Volledig scherm
Een lid van No Surrender. © anp

Rechtbank verbiedt motorclub No Surrender

Motorclub No Surrender wordt verboden. De club is in strijd met de openbare orde en wordt daarom, net als onlangs verschillende andere motorclubs, verboden en ontbonden. Dat besliste de rechtbank in Assen vandaag.

Een tweewieler van motorclub No Surrender.
Volledig scherm
Een tweewieler van motorclub No Surrender. © ANP

,,No Surrender is een gevaar voor de openbare orde”, oordeelt de rechtbank. ,,Een groot aantal leden van No Surrender is structureel betrokken (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten. Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden slachtoffer zijn.”

Het geweld is zo ernstig en structureel dat de samenleving gevaar loopt. ,,Er is sprake van intimidatie, openlijke geweldpleging en afpersing. Van een vecht- of schietpartij in een woonwijk of uitgaanscentrum zijn veel omstanders getuige en lopen even zovelen het risico om onbedoeld slachtoffer te worden", oordeelt de rechtbank verder. ,,Er is sprake van ongeoorloofd wapenbezit en van handel in wapens en verdovende middelen. Er heerst een cultuur van wetteloosheid en overheidsgezag wordt buiten de deur gehouden.”

Als gevolg van het verbod moet aan alles wat met het uiterlijk vertoon van de motorclub te maken heeft, zoals de naam, logo’s en spreuken, een einde komen. Minister Ferd Grapperhuis (Justitie en Veiligheid) spreekt in een reactie van een ‘voortreffelijke prestatie van de zijde van het OM’. ,,Ik waardeer het zeer dat het OM zich zo actief opstelt.”

No Surrender liet tijdens de rechtszaak eerder weten zich niet te kunnen vinden in het beeld dat het Openbaar Ministerie van de vereniging schetste. Volgens de club kunnen strafbare feiten van individuele leden van de zogeheten chapters of brotherhoods niet toegerekend worden aan No Surrender, maar in dat verweer ging de rechtbank dus niet mee. De advocaat van No Surrender laat weten in hoger beroep te gaan. Het verbod op de motorclub gaat pas in nadat de uitspraak onherroepelijk is, dus na het hoger beroep of de eventueel daarna ingestelde cassatie.

Bedreiging, afpersing en witwassen

Klaas Otto en zijn advocaat Sanne Schuurman bij de rechtbank in Breda.
Volledig scherm
Klaas Otto en zijn advocaat Sanne Schuurman bij de rechtbank in Breda. © ANP

No Surrender werd in februari 2013 opgericht door Klaas Otto, die momenteel in de cel zit in afwachting van zijn hoger beroep. De voormalige motorclubleider werd vorig jaar door de rechtbank in Breda tot zes jaar cel veroordeeld voor zware mishandeling, bedreiging, afpersing en het witwassen van 1,3 miljoen euro.

Otto is geen lid meer van de club, net als de andere oud-bestuurder Henk Kuipers. Hij kreeg landelijke bekendheid door onder meer een tv-programma over hem. Ook Kuipers moet binnenkort weer voor de rechter verschijnen, hij wordt verdacht van onder meer afpersing, diefstal met geweld en het leiden van een criminele organisatie.

Ook verboden

Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels. De motorclub gaat daartegen in beroep. Bandidos werd al zowel door de rechter en vervolgens ook door het hof verboden. Het hof in Den Haag doet half juni in hoger beroep uitspraak over het verbod op motorclub Satudarah, nadat de rechtbank die eerder ook had verboden.

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.