Volledig scherm
© Ronald Hissink

Puber keert sportclub steeds vaker de rug toe

Sportverenigingen zijn minder in trek bij jongeren. Vooral in de pubertijd schrijven jongeren zich uit bij hun sportclub. Dat is de strekking van het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ van sportkoepel NOC*NSF.

Volgens het onderzoek stoppen jongeren echter niet met sporten. Ze kiezen alleen vaker voor sporten die worden gedaan buiten verenigingsverband, zoals hardlopen of fitness. Bonden, waaronder de voetbalbond KNVB, proberen wel in te spelen op de andere behoeftes van jongeren en doen onderzoek . ,,Het leidt tot nieuwe initiatieven waarbij bijvoorbeeld gaming succesvol wordt gecombineerd met voetballen. De KNVB investeert de komende jaren actief in nieuwe competitievormen die beter passen in de levens van jongeren’', zegt Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB.

Afgelopen jaar waren twee op de vijf Nederlanders tot achttien jaar (39,6 procent) lid van een sportvereniging. Bij Nederlanders boven de 18 lag dat gemiddelde aanzienlijk lager (21,2 procent), aldus het onderzoek. De daling in lidmaatschappen is vooral te zien tijdens de middelbare schoolperiode. Rond hun 14de is bijna 60 procent lid van een sportvereniging. Dat is bij 20-jarigen gehalveerd tot 30 procent.

  1. Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

    Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

    Een eigenaar van een rijschool in Zoetermeer is vandaag ondergedoken omdat hij en zijn gezin ernstig bedreigd zouden zijn door klanten. Dat gebeurde vlak nadat het faillissement van zijn rijschool werd uitgesproken. Duizenden leerlingen vrezen hun geld kwijt te zijn. ,,We worden bedreigd met de dood en er liggen kogels in de brievenbus”, stelt Verkeersschool Aalbregt in een verklaring. De politie bevestigt dat er vanmiddag een incident is geweest.