Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Martijn Beekman

'Pssst... Canta kopen?'
Bende jatte 18 invalidenwagens

De politie in Amsterdam heeft zeven mensen aangehouden voor de diefstal van zeker achttien invalidenauto's. De handel in deze 45-kilometerwagens is lucratief: 'je kunt er overal gratis mee parkeren'. 

De achttien Canta's zijn in beslag genomen, de zeven verdachten zijn Amsterdammers in de leeftijd van 17 tot 62 jaar, zo meldde de politie vandaag. De meeste gedupeerden van de Cantaroof zijn oud en voor hun mobiliteit afhankelijk van het voertuig, stelt de politie: ,,Meerdere slachtoffers waren na de diefstal noodgedwongen aan huis gekluisterd.'' 

'Handig in de stad: geliefd onder studenten'
De handel in de autootjes zou vooral in grote steden lucratief zijn. Op Marktplaats variëren de prijzen van tweedehands Canta's tussen de 3.000 en 15.000 euro. ,,In Amsterdam zijn de auto's populair onder studenten'', weet een medewerker van Brommobielland, leverancier van verschillende compacte merken. ,,Je kunt 'm gratis en voor niks overal parkeren, ook op de stoep, pal voor de deur.''

De hoofdverdachten van de Cantabende zijn een vader en zoon. Zij werden, zo bleek vandaag, eind maart al opgepakt. Gisteren is het voorarrest van de vader door de Amsterdamse rechtbank verlengd. 

  1. Toevallig aanwezige René Holthaus redt buurvrouw uit brandend appartement
    PREMIUM
    video

    Toevallig aanwezige René Holthaus redt buurvrouw uit brandend apparte­ment

    René Holthaus (51) uit Den Haag was afgelopen nacht de eerste die alarm sloeg bij de brand in het appartementencomplex De Ent in Didam, waar een 88-jarige man om het leven kwam. Hij kon zijn buurvrouw in veiligheid brengen, maar kon niet meer bij de man komen. ,,Ik ben treinmachinist en maak heel veel mee. Maar zo’n brand met deze oudjes en het gevoel dat ik de man niet meer heb kunnen redden. Dat vreet aan je. Ik kon er echt niet meer in de buurt komen.”