Politiechef
Volledig scherm
Politiechef © ANP

Politiechef Paauw direct terug van vakantie om onderzoek moord Wiersum

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij gaat vanmiddag langs bij de rechercheteams die zich bezighouden met de moord op Wiersum en de eveneens dodelijke schietpartij in Amsterdam-Zuidoost op dezelfde dag. Dat bevestigt zijn woordvoerder.

Paauw besloot meteen terug te komen uit de Verenigde Staten toen hij hoorde dat Derk Wiersum was doodgeschoten. Volgens de zegsman werken tientallen rechercheurs momenteel aan de twee zaken. Alle capaciteit is ingezet en er is extra hulp van andere politie-eenheden achter de hand voor het geval zich nieuwe incidenten voordoen.

Voortvluchtig

Het onderzoek naar de liquidatie van de advocaat is op dit moment in volle gang. De schutter is nog altijd voortvluchtig en de politie kan nog geen nieuwe ontwikkelingen melden. Inmiddels zijn camerabeelden veiliggesteld, is met tientallen getuigen gesproken en uitgebreid forensisch onderzoek gedaan in de buurt.

De politie zoekt naar een slanke 16- tot 20-jarige man, van ongeveer 1,75 meter. Hij was in het zwart gekleed en had een hoodie aan. De schutter vluchtte te voet van de Imstenrade, waar Wiersum werd doodgeschoten, naar de Van Boshuizenstraat.

Na de moord op Wiersum werd al snel gesproken van ‘Italiaanse toestanden’. Maar zelfs in misdaadland Italië is de moord op een advocaat van een kroongetuige uniek, zegt officier van justitie Antonio de Bernardo. ,,Voor zover ik weet heeft een vergelijkbare zaak zich bij ons niet voorgedaan.’’

Misdaadverslaggever Koen Voskuil sprak woensdagochtend op de plek waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten over de impact van de liquidatie: