Politie verzegelt Twentse supermarkt na 18 overtredingen, eigenaar is woest
videoDe politie heeft de Twentse supermarkt Berning verzegeld nadat de eigenaar een afhaalpunt aan de deur was begonnen. De winkel van eigenaar Raymond Berning ging deze ochtend, ondanks de coronastraf van de veiligheidsregio Twente, gewoon open. Toen Berning de deuren op politiebevel alsnog moest sluiten, opende hij snel een ‘pick-up point’. De politie trad hierop het pand binnen. Berning is woest.
Volgens de veiligheidsregio is de supermarkt sinds april 21 keer gecontroleerd, zijn achttien overtredingen van de coronaregels geconstateerd en is tien keer een last onder dwangsom ( à 5000 euro per stuk) opgelegd. Supermarkteigenaar Raymond Berning zou hier niets mee hebben gedaan.
De supermarktexploitant betwist dat er ongeregeldheden in zijn winkel hebben plaatsgevonden en wilde koste wat het kost openblijven. Hij had vannacht voordat hij openging een bus voor zijn zaak neergezet, om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren. Onder luid applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open. De broodjes werden deze ochtend afgebakken alsof het een dag als alle andere was. Klanten deden ook ‘gewoon’ boodschappen. Voor de supermarkt stond een groep steunbetuigers, protestgroep De Vrije Tukkers.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Lees verder onder de foto
Politie en handhaving meldden zich ‘s ochtends ook bij de winkel. Nu Berning toch zijn deuren opende, kwam er een nieuw bevel dat hij zijn supermarkt voor 10.00 uur moest sluiten. De eigenaar weigerde daar in eerste instantie gehoor aan te geven, maar nét voor het ultimatum voelde hij zich genoodzaakt toch dicht te gaan. Hij wilde het conflict dat hij met de veiligheidsregio had niet op de spits drijven.
Maar een aantal minuten later ging de deur voorzichtig weer open. Niet voor klanten, maar om uit te leggen dat hij een nieuw bedrijf was gestart: Berning Pickup Point. ,,Er worden nu al bestellingen klaargemaakt. Mensen staan op de parkeerplaats, kunnen hun bestelling doorgeven aan het personeel en de medewerkers pakken alles bij elkaar. Hier voor de deur kan het worden opgehaald en afgerekend", legde Berning uit. Of dat mag? ,,Geen idee, maar er mag wel meer niet.” Een groep agenten verzamelde zich hierop voor de supermarkt en ging de winkel binnen.
Lees verder onder de foto
Gisteren werd persoonlijk de boodschap aan de eigenaar gebracht dat hij moest sluiten vanwege herhaaldelijke overtredingen van de coronamaatregelen. Berning kreeg de envelop buiten de supermarkt in zijn handen gedrukt door twee boa's en de woordvoerder van de veiligheidsregio, Ton Kamp, maar gooide hem na een pittige discussie op straat.
‘Vele malen gewaarschuwd’
De veiligheidsregio kon deze week niet anders dan een bevel tot sluiting afgeven, zegt Arjen Gerritsen als dienstdoend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. „Wij willen dat mensen op een veilige manier boodschappen kunnen doen. Deze ondernemer stelt zijn klanten en medewerkers bloot aan een gezondheidsrisico. Elke keer weer zegt de uitbater dat hij daar niets mee te maken heeft. Dan is de volgende stap om de winkel, die een bron van besmetting kan zijn, te sluiten.”
Al sinds april wordt er stelselmatig gecontroleerd bij de supermarkt, die vooral in trek is bij Duitse klanten die onder meer voor de goedkopere koffie over de grens boodschappen komen doen. Daarbij is geconstateerd dat klanten onvoldoende afstand van elkaar houden en dat de ondernemer geen maatregelen treft om de anderhalve meter afstand te waarborgen.
Tekst gaat verder onder kaart
Soortgelijke controles worden ook uitgevoerd bij de andere supermarkten in de regio. Nergens kwam het zover als in Noord Deurningen.„Elders spreken wij ondernemers ook aan als we een overtreding constateren”, zegt Gerritsen. „In de regel nemen die dan maatregelen, waardoor ze weer netjes aan de regels voldoen. Het is van de zotte dat iemand hier nu zo’n spektakel van maakt en zoveel tijd vraagt van de politie, veiligheidsregio en GGD. Het gaat om de gezondheid van mensen, daar kunnen we dit soort geintjes niet bij hebben.”
Zo gauw de ondernemer maatregelen heeft getroffen en aan de regels voldoet, mag hij weer open
In de meeste gevallen waar zo’n dwangsom werd opgelegd, bleek dat voldoende om de ondernemer ertoe aan te zetten maatregelen te treffen. Als dat op tijd gebeurt, vervalt de dwangsom weer. In Noord Deurningen is dat niet gebeurd. Tien keer is daar een dwangsom opgelegd, van 5000 euro per stuk. Ondernemer Berning heeft vervolgens echter geen actie genomen. Daardoor zijn de dwangsommen nu ‘verbeurd’. Dat betekent dat de ondernemer moet betalen, 50.000 euro in totaal.
Omdat dit niet hielp, heeft de Veiligheidsregio Twente bestuursdwang ingezet om de winkel te sluiten. Lang hoeft de super niet dicht te blijven, als het aan Gerritsen ligt. „Zo gauw de ondernemer maatregelen heeft getroffen en aan de regels voldoet, mag hij weer open.”
Berning bestrijdt dat hij vaak is gewaarschuwd. Ook voldoet hij naar eigen zeggen aan alle coronarichtlijnen. Hij zegt het slachtoffer te zijn van ‘incompetente boa’s en kortzichtigheid van de veiligheidsregio’.
Vanmorgen opende de supermarkteigenaar nog gewoon zijn deuren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Supermarkt negeert coronabevel tot sluiting: ‘Dacht het niet’
Supermarkt Berning in het Twentse dorp Noord-Deurningen is van plan de coronastraf tot sluiting van de zaak te negeren. Dat zegt eigenaar Raymond Berning. Zijn ziel en zaligheid zit in de winkel en die laat hij zich niet afpakken. Donderdag moet de super dicht zijn. -
Met video
De zon gaat schijnen, maar of we het echt lente kunnen noemen?
Het is mogelijk de meest gestelde vraag van deze maand: wanneer wordt het lente? En dat is niet zo gek. Het regende namelijk veel meer dan normaal in maart. Voor wie naar vitamine D snakt, is er goed nieuws: het wordt beter. Maar, er zit ook een addertje onder het gras.Zeist -
VIDEO
Twentse supermarktbaas weigert brief over sluiting zaak aan te nemen
Supermarkteigenaar Raymond Berning uit Noord-Deurningen heeft geweigerd de brief van de Veiligheidsregio Twente aan te nemen waarin staat dat zijn supermarkt vanaf donderdag 13 augustus dicht moet. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
‘U krijgt een woonvoorziening’ in plaats van ‘U krijgt een traplift’: overheidsbrieven blijven te moeilijk
Lange zinnen, ingewikkelde vaktermen of een te grote hoeveelheid aan informatie. Zeker 30 procent van de mensen vindt het lastig om brieven en online teksten van de overheid te begrijpen. Gemeenten werken hard om hun informatievoorziening toegankelijker te maken, zodat inwoners krijgen waar ze recht op hebben.Utrecht
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
Leidse biologen willen hooikoortspatiënten ontzien: ‘Plant geen berk op het schoolplein’
Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken ‘pollenbewust’ in te richten. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.