Politie stelt Amber Alert in gebreke na versturen sms met petitie
Wie zich heeft aangemeld om Amber Alerts te ontvangen kreeg vanochtend de vraag een petitie te ondertekenen. Met die petitie wil Amber Alert voor elkaar krijgen dat het systeem niet verdwijnt, maar de actie valt niet bij iedereen in goede aarde. De politie wil het bedrijf achter Amber Alert in gebreke stellen.
Amber Alert heeft meer dan 60.000 handtekeningen opgehaald voor het behoud van het waarschuwingssysteem. De organisatie, die wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is, startte een petitie nadat de politie had aangekondigd vanaf 22 juli dit jaar met Amber Alert te stoppen.
Op die petitie werden abonnees vanochtend gewezen door een sms van het alertsysteem. Veel mensen ondertekenden de petitie, maar op social media uitten ook veel mensen hun ongenoegen over het ‘oneigenlijk gebruik’ van hun telefoonnummer. Woordvoerder Koen van Tankeren van de politie zegt de actie met ‘verbazing en verwondering’ te hebben gadegeslagen. Mensen hebben aan de politie laten weten ‘er niet van gediend te zijn’.
Netpresenter BV, het bedrijf dat de technische infrastructuur heeft ontwikkeld, bedient het systeem. Normaal gesproken worden de berichten verstuurd op basis van input van de politie. Dat is in dit geval niet gebeurd. De politie wil met een ingebrekestelling bewerkstelligen dat Amber Alert ophoudt het systeem te gebruiken voor actiedoeleinden. ,,Het netwerk wordt nu oneigenlijk gebruikt.”
Lees verder onder de tweets.
Uit de lucht vallen
De politie gaat het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen integreren in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie. ,,Daar verbeteren we het systeem verder voor en besparen we de 900.000 euro per jaar die we nu betalen aan Amber Alert voor één tot drie alerts per jaar", zegt Van Tankeren. ,,Dit komt voor Amber Alert ook niet uit de lucht vallen, het eerste contact over het opzeggen van het contract dateert van 2017.”
,,Nederland is het eerste land ter wereld waar Amber Alert wordt afgeschaft", reageert Frank Hoen, directeur van Amber Alert en Netpresenter. ,,We zijn heel bang dat vermiste kinderen daar de dupe van gaan worden, want Burgernet is veel kleiner, niet internationaal bekend en wordt met van alles geassocieerd, maar niet automatisch met een kind in levensgevaar.”
De aangekondigde ingebrekestelling om het sms'je vindt Hoen ‘absurd’. ,,Waar het uiteindelijk om gaat is dat we kinderlevens kunnen blijven redden", zegt de directeur. ,,Daar is dit uitzonderlijke, eenmalige en noodzakelijke berichtje voor bedoeld. Naar onze mening is dat echt wel een legitieme reden. En onze juristen beamen dat. We zijn heel benieuwd waar de politie mee gaat komen.” Over eventuele vervolgstappen vanuit Amber Alert wil Hoen geen uitspraken doen. ,,Wij houden alle opties open.”
Woedend
Amber Alert is woedend dat de politie, onder leiding van VVD-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), een eind maakt aan de samenwerking. Netpresenter hoopt de minister op andere gedachten te brengen door de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer. Daarvoor waren ten minste 40.000 handtekeningen nodig, maar dat zijn er dus al veel meer. Wanneer de organisatie de petitie overhandigt is nog niet bekend, zegt Hoen.
Eerder stelden politici van D66, PvdA en de SP Kamervragen over het stoppen van de samenwerking tussen politie en Amber Alert. Ze zijn bang dat meldingen over vermiste of ontvoerde kinderen bij Burgernet verloren raken in de berichtenstroom over allerlei andere onderwerpen. Ook de VVD was kritisch op het beëindigen van de samenwerking.
De politie zegt dat de verandering geen invloed heeft op de opsporing van vermiste kinderen, omdat Amber Alert maar twee keer per jaar werd ingezet. Het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen.
Kijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video4
Nederlanders steeds asocialer, wat is er gebeurd met onze normen en waarden?
-
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Auto met kindje van anderhalf jaar oud belandt in het water aan de Haven in Maassluis
Een kindje van anderhalf jaar oud is zondagmiddag rond 12.30 uur gered uit een auto die in het water was beland in Maassluis. De bestuurder had de auto geparkeerd langs het water aan de Haven. Toen hij uitstapte, bleek de auto niet op de handrem te staan en rolde het voertuig mét het kindje het water in.Maassluis -
PREMIUM
Sven moet na concert noodgedwongen in zijn rolstoel overnachten in Ziggo Dome: ‘Ik moest het zelf maar uitzoeken’
Nierpatiënt Sven Better uit Arnhem mist twee benen, zit in een rolstoel en moest door de treinstoring na het concert van Ghost onverwacht overnachten in de Amsterdamse Ziggo Dome, samen met driehonderd andere gestrande concertgangers. ,,Daar sta je dan.”Arnhem
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
Woede om stopzetten Amber Alert door politie: ‘Dit gaat kinderlevens kosten’
De politie stopt met het gebruik van Amber Alert, het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is. Vermissingszaken worden nu onder de aandacht gebracht via Burgernet. Directeur Frank Hoen van Amber Alert is woedend. -
ProRail volgde ‘cruciaal advies’ niet op tijdens rampavond op spoor: ‘Sociale schade is enorm’
ProRail heeft zondagavond tijdens de enorme problemen met het Amsterdamse treinverkeer een naar nu blijkt cruciaal advies niet direct opgevolgd. Het advies was om de verkeersleidingspost van Amsterdam door te schakelen naar Utrecht. Daardoor kon het treinverkeer maandagochtend niet worden opgestart en konden ongeveer honderdduizend mensen niet naar hun werk of school.