Volledig scherm
© ANP

Politie opent jacht op aanrander die onrust zaait onder jonge vrouwen in Leiden: ‘Hoge prioriteit’

De politie in Leiden trekt alles uit de kast om een aanrander die voor onrust zorgt in de stad in de kraag te vatten. Zo wordt er ’s nachts extra gesurveilleerd in de binnenstad. Daarnaast is er extra recherchecapaciteit vrijgemaakt en worden daar waar kan dna en camerabeelden verzameld. ‘De incidenten hebben een hoge prioriteit’.

De politie roept vrouwen die slachtoffer zijn geworden van aanranding of verkrachting en die nog geen aangifte hebben gedaan op om zich alsnog te melden. ,,Misschien dat jij over cruciale informatie beschikt die van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek waardoor de pakkans wordt vergroot.’’ 

Sinds begin vorige maand zijn er twee vrouwen aangerand en is een vrouw verkracht in het centrum van de stad. De laatste aanranding vond afgelopen dinsdagnacht plaats. Een 24-jarige vrouw deed aangifte nadat zij die nacht rond 03.00 uur door een onbekende man werd aangerand. Op Twitter meldt de politie dat Leidse agenten nauw samenwerken met gemeente en studentenverenigingen.

De politie is nog op zoek naar een dader. Agenten zoeken een licht getinte man van tussen de 18 en 25 jaar oud. Hij is tussen de 1.75 en 1.80 meter lang en heeft kort donker haar. 

WhatsApp

De aanrandingen en verkrachting in de binnenstad zorgen voor veel onrust onder Leidse vrouwen. De vele studentenverenigingen in de stad werken samen om vrouwen zo veilig mogelijk thuis te laten komen: er wordt aangeraden samen te fietsen, je livelocatie te delen via WhatsApp of te bellen met iemand terwijl je fietst. Een oproep voor meer blauw op straat, gericht aan burgemeester Lenferink, is al honderden keren gedeeld.

De politie merkt dat de drempel om aangifte te doen hoog ligt omdat slachtoffers zich bijvoorbeeld schamen voor het incident of het idee hebben dat er toch niets met de aangifte gebeurt. ,,De politie geeft het advies áltijd aangifte te doen. Misschien dat jij over cruciale informatie beschikt die van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek waardoor de pakkans wordt vergroot.’’ Eerder konden agenten doordat er wel aangifte was gedaan twee personen aanhouden op verdenking van een zedenmisdrijf in de Leidse omgeving. Het ging toen om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim. Zij zitten allebei nog vast. 

  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’