Politie moet drie keer ingrijpen op treinstation Zwolle, man met bijl opgepakt

Video/UpdateChaos op het treinstation van Zwolle zondag. Bij drie incidenten heeft de politie vijf verdachten aangehouden, onder wie een man met een bijl. Twee verdachten zouden gerept hebben van een mogelijk explosief in de trein. Op beelden is te zien hoe een arrestatieteam twee treinreizigers oppakt. In de trein werd geen bom gevonden. 

Het treinverkeer lag urenlang plat. ,,Voor zover nu bekend gaat het om drie incidenten die niets met elkaar te maken hebben”, meldt de politie Overijssel.  

Het begon vanmiddag allemaal met een melding van een bom. Een medepassagier had een van de verdachten gehoord over een mogelijk explosief in de trein. Daarop werd een deel van het Zwolse station afgesloten, de betreffende trein werd stilgezet en alle passagiers werden er een voor een uitgehaald, onder wie de twee aangehouden mannen. 

,,Opeens kwam de politie de trein in”, vertelt een ooggetuige. ,,Ze riepen: ‘politie, handen op je hoofd!’ Ze kwamen met zo'n schild naar voren door de trein. We moesten er allemaal uit en toen zag ik twee mensen in handboeien zitten op hun knieën. Ik weet niet zo goed wat me is overkomen.” Hoe oud de verdachten zijn en waar ze vandaan komen, kan de politie nog niet zeggen. Bij grondig onderzoek van de trein werd niets aangetroffen, de twee mannen werden 's avonds vrijgelaten. Maar de politie onderzoekt nog wel wat er precies gebeurd is.

Onrustig

Het was zondagmiddag sowieso onrustig op en rond station Zwolle, want het nog aanwezige arrestatieteam hield ook een 32-jarige inwoner van Zwolle aan die met een bijl op straat liep. En het station werd voor de tweede keer kort en gedeeltelijk ontruimd omdat twee mannen zich in het toilet van een trein hadden opgesloten en daar zaten te roken. Die mochten naar huis, maar kregen wel een reprimande. Een politiewoordvoerder: ,,Volgens een bezoeker van het station zouden de twee mannen zich verdacht gedragen op het toilet van een stilstaande trein. Daarop zijn ze aangehouden, maar het bleek dat ze aan het roken waren op het toilet.’’

Volledig scherm
© News United / Stefan Verkerk
Volledig scherm
Het arrestatieteam loopt over de sporen rondom station Zwolle. © News United / Stefan Verkerk
Volledig scherm
De passagiers van de ontruimde trein worden van het station geleid. © Ewoud ten Keij
Volledig scherm
De reizigers zijn van de perrons van station Zwolle gehaald. © Stefan Verkerk / News United