Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Politie is massaal misbruik van 112 zat
VideoBij alarmnummer 112 is één op de drie binnenkomende meldingen vals of niet aan het juiste adres. Tussen de telefoontjes zitten legio broekzakbellers, jongelui die voor de grap een pizza bestellen en mensen die tijdens een stroomstoring melden dat hun ipad niet oplaadt. ,,We zijn geen burgerservicenummer, we zijn een alarmnummer.’’
Ellen van GaalenLaatste update:09-02-18, 23:16
Hoewel het aantal foute telefoontjes aan 112 de afgelopen jaren flink is gedaald, kwamen er in 2017 nog steeds 900.000 bij de alarmcentrale binnen. Van de ruim 2,6 miljoen meldingen verwees de centrale ‘slechts’ twee derde daadwerkelijk door naar politie, ambulance of brandweer.
De politie wil korte metten maken met het verkeerde gebruik van 112. ,,Mensen beseffen niet dat ze de lijn bezet houden voor slachtoffers die écht in nood zijn. Dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken’’, verklaart Nico Slutter, teamchef bij de 112-centrale in Driebergen.
Storm
Tijdens de storm die ons land drie weken geleden teisterde, kwamen elk kwartier 1.000 telefoontjes binnen. Ter vergelijking: een drukke jaarwisseling leidt tot 500 meldingen per kwartier. Mensen belden voor pannen die van het dak waaiden, omgewaaide bomen zonder slachtoffers en problemen op de weg. Maar de politie benadrukt dat het gros van die meldingen niet bij 112 thuishoort. Slutter: ,,Alle 180 lijnen waren continu bezet. Mensen kwamen zelfs in de wacht te staan. De maximale wachttijd was maar een minuut, maar voor iemand met grote nood is dat heel lang.’’
Ook bij een stroomstoring zijn mensen te snel geneigd 112 te bellen, bijvoorbeeld om te melden dat hun tablet niet laadt of om te vragen wanneer de storing is verholpen.
De maximale wachttijd was maar een minuut, maar voor iemand met grote nood is dat heel lang
Broekzakbellers
Soms hebben bellers niet door dat ze 112 draaien, de zogenoemde broekzakbellers. Maar ook verwarde personen zoeken herhaaldelijk onterecht contact met de centralisten, tieners vinden het spannend om 112 te bellen en voor de grap pizza te bestellen of kinderen draaien per ongeluk op zondagochtend de alarmlijn als ze met de telefoon van hun ouders zitten te spelen.
De politie hoopt dat bellers beter nadenken wanneer ze het nummer van de alarmcentrale moeten draaien. Het advies: bij levensbedreigende situaties of als criminelen op heterdaad zijn te betrappen.