Volledig scherm
Kim Kardashian © Photo News

Plastisch chirurgen waarschuwen voor 'dodelijke' bilvergroting

Nederlandse plastisch chirurgen waarschuwen voor vetinjecties in de billen, ook wel bekend als de 'Brazilian Butt Lift' (BBL). Het sterftecijfer onder mensen die de behandeling hebben ondergaan, is 1 op de 3000. ,,Dat is de verhouding op basis van sterfgevallen wereldwijd'', zegt woordvoerder Rein Croll.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) slaat daarom alarm. Bij alle onderzochte overleden patiënten werd ingespoten vet in en onder de bilspier gevonden, in plaats van alleen vlak onder de huidoppervlakte, zoals de bedoeling is. Omdat er ook vetpropjes in het hart en/of de longen zijn gevonden, lijkt het erop dat de doodsoorzaak voortkomt uit de behandeling. Te diep ingespoten vetweefsel is dan in de bloedsomloop terechtgekomen.

Techniek

De Nederlandse chirurgen dringen er bij elke plastisch chirurg op aan om de eigen techniek van de BBL-ingreep te onderzoeken op veiligheid. Het is niet bekend hoe vaak een 'Brazilian Butt Lift' in Nederland wordt uitgevoerd. Voor zover bekend is er in Nederland nog niemand gestorven na een 'Brazilian Butt Lift'.

Bilvergrotingen zijn steeds populairder geworden, mede dankzij sterren als Jennifer Lopez en Kim Kardashian. ,,De behandeling wordt wel veel aangeboden in Nederland, door plastisch chirurgen en ook door cosmetisch artsen en andere artsen van verschillende achtergrond'', zegt Mark Mureau, zelf arts en voorzitter van de NVPC. ,,De behandeling wordt veel aangeboden omdat het een relatief makkelijke ingreep lijkt. Maar het gevaar is dat je met de injectie te diep kan gaan en bij de aderen in de buurt van de bilspier kan komen. En die zijn relatief kwetsbaar en groot. En dan bestaat het gevaar dat er vet in de aderen wordt gespoten. De behandeling lijkt dus makkelijk maar moet secuur worden uitgevoerd.''

Dokter Bumbum

Onlangs overleed in Brazilië zelf weer een patiënt, de 46-jarige Lilian Calixto, na een behandeling van de aldaar beroemde dokter Denis César Barros, oftewel 'dokter Bumbum'. Calixto was in zijn appartement tijdens de bilvergroting onwel geworden. Later overleed ze. Toch is over haar doodsoorzaak niks bekendgemaakt. De politie heeft 'dokter Bumbum' inmiddels gearresteerd.

 1. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.
 2. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.