Volledig scherm
© eric brinkhorst

Pilsje bedreigd door speciaalbier

Een witbiertje of een Radler? Niet gek, want hoewel pils nog met afstand het meest gedronken bier is, kiest de Nederlandse bierdrinker steeds vaker voor speciaalbier met weinig alcohol en biermixen. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek dat vandaag is verschenen. Volgens het onderzoek van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers worden bierdrinkers steeds veelzijdiger.

Volledig scherm
Het merendeel, 53 procent, kiest het liefst voor een vertrouwd biertje van Nederlandse bodem © Hollandse Hoogte / Rink Hof

Eén op de drie bierdrinkers kiest in vergelijking met een onderzoek van twee jaar geleden voor een speciaalbier met minder alcohol, zoals een session ale. Dat is in opmars, want speciaalbier bevat traditioneel juist méér alcohol dan het gewone pilsje (5 procent). Sowieso kiezen Nederlanders die geregeld – minstens één keer per maand – een biertje drinken vaker voor speciaalbier. Zo’n veertig procent van de ondervraagden geeft aan vaker een ander soort bier te drinken dan twee jaar geleden.

Vier van de vijf ondervraagden drinkt wel eens speciaalbier en dan gaat het om voornamelijk witbier, blond bier en tripel, abdij of trappist. 
De grootste stijgers zijn blond bier en weizen. Ook de alcoholvrije varianten van biermixen blijven populair. Zeker met warme temperaturen wordt, vanwege de smaak, vaak voor een biermix zonder alcohol gekozen.

Bieradvies

Een andere trend is dat mensen vaker een passend biertje bij hun eten uitzoeken. Eén op de drie bierdrinkers doet dat. De helft van de ondervraagden zou in de horeca een bieradvies bij gerechten op prijs stellen.

Ondanks de gegroeide interesse voor speciaalbieren en biermixen blijft het traditionele pilsje onverminderd populair. Het merendeel, 53 procent, kiest het liefst voor een vertrouwd biertje van Nederlandse bodem. Smaak en interesse in lokale bieren zijn voor de Nederlandse bierdrinker belangrijke factoren om te kiezen voor bier met Nederlandse achtergrond.

  1. Docu Wilders bij Viceland: 'Politiek interesseerde niet, wel meisjes en drank'

    Docu Wilders bij Viceland: 'Politiek interesseerde niet, wel meisjes en drank'

    Normaal gesproken schermt Wilders zijn privéleven af voor journalisten, maar de Amerikaanse regisseur Stephen Morse mocht meermaals met hem mee in zijn entourage tijdens de afgelopen verkiezingscampagne. Zijn documentaire Wilders geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van de PVV-leider. Nadat de documentaire deze zomer al werd gepresenteerd op het filmfestival van Sheffield, is die vanavond te zien op Viceland.