Piek Maaswater verlaat Limburg, vanaf morgen zakt het water overál
video/UPDATEHet hoge water in de rivieren is momenteel op de meeste plekken aan het zakken. Het hoogste punt van de Maas verlaat vandaag langzaam Limburg, en ook de piek in de Rijn bij Lobith is voorbij. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen vandaag nog iets verder, maar vanaf morgen zakt het water overal. Het aantal schademeldingen na de grote wateroverlast in Limburg blijft ondertussen oplopen.
Opluchting overheerst in Limburg. Of zoals voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord het gisteravond tijdens een persconferentie uitdrukte: ,,Je bent pas opgelucht als maandagmiddag de waterplas richting mijn collega Hubert Bruls in Nijmegen vertrokken is.”
De afvoer van de Maas bij Sint Pieter onder Maastricht is vandaag al onder de 1000 kubieke meter per seconde gezakt. Dat is een normale waterstand, aldus Rijkswaterstaat. In Mook en Middelaar, het noordelijkste puntje van Limburg, werd afgelopen nacht het hoogste punt bereikt. Dat veroorzaakte geen problemen.
Evacués naar huis
De meeste evacués konden terug naar hun woning: in het overstromingsgebied van de Roer is iedereen terug naar huis. Zestien bewoners van huizen in Vlodrop moeten nog wel even wachten; de Roer in het gebied Tussen de bruggen staat nog te hoog.
De hoogwatergolf in de Maas passeert vandaag Brabant en Gelderland. Er is al veel Maaswater weggestroomd in plassengebieden in Limburg. Daarnaast zijn de rivierdijken in Brabant en Gelderland steviger en hoger, zodat Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in die provincies geen grote risico’s zal opleveren. Wel lopen uiterwaarden en zomerkades onder water.
De Rijn bij Lobith is zaterdag al gezakt tot onder de 12.00 meter boven NAP. Bij die waterstand verdwijnen de overstromingen langs de oevers van de grote rivieren. Ook is de N271 tussen Well en Venlo weer voor het verkeer opengesteld. De weg was sinds zondag dicht vanwege overstromingen en opruimwerkzaamheden.
De dijken
In meerdere gemeenten geldt nog steeds een noodverordening waarmee kan worden opgetreden tegen ramptoeristen. Limburg heeft veel last van deze mensen gehad de afgelopen dagen. Het gaat daarbij om mensen die afzettingen negeren, over de verzadigde dijken lopen en hulpverleners voor de voeten lopen. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn boetes uitgeschreven.
Zeventien zwakke plekken in Limburgse kades en dijken moeten versneld worden aangepakt, benadrukte voorzitter Antoin Scholten van de veiligheidsregio Limburg Noord zondag. Aanvankelijk zouden die plekken helemaal niet verbeterd worden: het vorige Limburgse college had juist besloten de veiligheidsnormen te verlagen.
Na de val van het college en het aftreden van gouverneur Theo Bovens (CDA) in april trad Johan Remkes (VVD) als waarnemend gouverneur aan. Hij heeft onlangs besloten dat de adviezen van de Deltacommissaris over aanpak van de zwakke plekken alsnog worden opgevolgd.
Schademeldingen
Het aantal schademeldingen na de grote wateroverlast blijft intussen oplopen bij verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer. Volgens de twee gaat het om meer dan 1700 meldingen. Het Verbond van Verzekeraars verwacht eind deze week mogelijk wat meer te kunnen zeggen over de omvang van de schade in de regio.
Bij Interpolis stond de teller maandagmiddag op zo’n 1060 meldingen, bij Centraal Beheer op 665. ,,Sommige mensen, bijvoorbeeld die op een benedenverdieping wonen, hebben echt helemaal niets meer”, zegt een woordvoerster van Centraal Beheer. Een deel van de gedupeerden krijgt een voorschot.
Getroffenen hebben bijvoorbeeld geld nodig voor een tijdelijk onderkomen of voor de eerste noodspullen zoals een bed of een koelkast. ,,Bij sommige gezinnen is al het speelgoed van de kinderen weggespoeld”, vertelt een woordvoerder van Interpolis. Hij verwacht dat het aantal schademeldingen de komende dagen nog flink zal stijgen. De meldingen kwamen de laatste dagen vooral uit de Zuid-Limburgse gemeenten Valkenburg aan de Geul, Heerlen, Gulpen-Wittem, Kerkrade en Meerssen.
Wat de totale omvang van de schade is in Zuid-Limburg, wordt pas over een aantal weken duidelijk. Daarvoor moet het water zakken en moeten panden eerst drogen. Bij het vergoeden van de schade zal de overheid ook een rol spelen. Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie eerder deze week formeel tot ramp verklaard. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.
Bedrijven
Limburgse ondernemers die getroffen zijn door de wateroverlast kunnen ook een beroep doen op de bestaande coronaregelingen. Er wordt bij de toepassing van de regelingen niet gekeken naar de oorzaak van het omzetverlies, zei demissionair premier Mark Rutte maandag na kabinetsoverleg over de coronacrisis.
Het gaat om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het zijn volgens Rutte de belangrijkste twee regelingen voor ondernemers die bijvoorbeeld omzetschade lijden door de coronamaatregelen van het kabinet.
,,Er is de bizarre samenloop met corona. Door corona hebben we de regelingen doorgetrokken naar het derde kwartaal. Dat is dus een heel klein plusje na alle ellende die we nu hebben” dat dit nu ook werkt voor de gevolgen van de waterschade, aldus Rutte.
In De Ochtendshow to go vertelt verslaggever Jelle Akerboom over de situatie in Limburg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM
Jos (73) is reteslim met stroom: ‘Ik ben begonnen met één zonnepaneel en een vrachtwagenaccuutje’
De elektrische auto van Jos Veel (73) uit Eindhoven staat te laden. Later kookt hij zijn potje op inductie en kijkt tv. Op recreatiepark de Hof van Wezel in Beuningen, waar geen stroom is én geen stromend water. Hoe hij dat fikst? ,,Als de zon volop schijnt, gaat de energie die ik niet nodig heb, de accu’s in.’’Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal, Druten -
Proef met betere rechtsbijstand in jeugdzorg werkt averechts: vertrouwde advocaat uit beeld
Advocaten slaan alarm, nu een proefproject om ouders in jeugdzorg van betere rechtsbijstand te voorzien soms ook zorgt dat vertrouwde advocaten uit beeld verdwijnen. Dossiers worden ondertussen zonder toestemming doorgeschoven. -
PREMIUM
Gevaar nog niet geweken: ‘Deze dijk gaat klappen als we niets doen’
Het waterpeil in het noorden van Limburg begint te zakken, maar het gevaar is niet geweken. Want hoe lang houden de dijken het? Vooral in Well is de situatie langs de oevers van de Maas kritiek. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Boetes voor ramptoeristen in Midden-Limburg: ‘We zijn er nog lang niet’
De gemeente Echt-Susteren waarschuwt vandaag dat er boetes worden uitgedeeld als mensen die er niks te zoeken hebben zich begeven in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas. In dit gebied geldt een noodverordening. Iedereen die er niet woont of geen hulpverlener is moet er weg blijven, aldus de Midden-Limburgse gemeente. -
1
Nóg meer eisen maken Landbouwakkoord een illusie, zegt LTO: ‘Kabinet draait zich helemaal klem’
Het sluiten van een landbouwakkoord is een illusie zolang de regering nieuwe doelen en deadlines blijft stapelen voor natuur, bodem, water, milieu en klimaat. Dat stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO-Nederland. ,,Het kabinet draait zich helemaal klem. Ik roep de coalitiepartijen op: durf ons uit deze positie te bevrijden.’’