Opvallend veel jonge kinderen belanden in het ziekenhuis na een bijna-verdrinking.
Volledig scherm
Opvallend veel jonge kinderen belanden in het ziekenhuis na een bijna-verdrinking. © ANP

Peuters lopen grootste gevaar op verdrinking rondom huis of in bad

Kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn de afgelopen jaren het vaakst in het ziekenhuis beland, nadat ze bijna waren verdronken. Ze vielen vooral in het water tijdens het spelen in en om hun huis of in bad. ,,Ouders lopen even weg, verliezen het kind uit het oog en het is gebeurd.”

Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut en Veiligheid NL naar verdrinkingen dat vandaag verschijnt. Ze analyseerden onder meer de dossiers van 1825 mensen die sinds 2010 in het ziekenhuis belandden nadat ze kopje onder gingen. Ruim 10 procent van de slachtoffers overleed.

Het is voor het eerst dat zo’n groot onderzoek naar verdrinkingen is gedaan. De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) wilde een analyse van verdrinkingsongevallen om problemen in de toekomst te voorkomen. Wie zijn de slachtoffers? Waar zwommen ze? En wat was de oorzaak?

Rondom huis

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten die als gevolg van verdrinking in het ziekenhuis is opgenomen tussen de 0 en 4 jaar was. Met name 1- en 2-jarigen raakten bovengemiddeld vaak in de problemen. De meeste ongelukken gebeurden rondom huis. De kinderen vielen in de sloot, vijver of een badje toen ze in de tuin of buurt speelden.

,,Betrokkenen gaven aan dat ze even wegliepen en hun kind uit het oog verloren toen het in het water raakte”, verklaart Dorine Collard, onderzoeker van het Mulier Instituut. Verdrinking is één van de belangrijkste doodsoorzaken onder kleine kinderen. Nu blijkt dat daarnaast veel kleine kinderen in het ziekenhuis belanden, doordat ze bijna verdrinken.

Waarschuwen

De NRZ wil de ouders van jonge kinderen daarom waarschuwen. ,,Je denkt als ouder, dat overkomt me niet, maar het kan werkelijk iedereen gebeuren als je je kind net even uit het oog verliest”, benadrukt woordvoerder Marjolein van Tiggelen.

Uit een analyse van mediaberichten over verdrinkingen blijkt dat de locatie van de incidenten verschilt per leeftijd. Tieners tot en met 14 jaar komen in meren in de problemen tijdens het sporten en recreëren. En volwassenen gaan juist in rivieren, grachten of kanalen kopje onder. ,,Dat komt ook doordat bij volwassenen een groter aandeel verkeersongevallen meespeelt bij verdrinkingen”, verklaart Collard.

De zee komt opvallend weinig terug als risicolocatie voor verdrinking. Collard: ,,Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen bij buitenzwemplekken vooral op de kant, langs de waterlijn en op plekken waar ze nog kunnen staan recreëren.”

De locatie van verdrinkingsongevallen verandert naarmate de drenkelingen ouder worden.
Volledig scherm
De locatie van verdrinkingsongevallen verandert naarmate de drenkelingen ouder worden. © ANP

De Nationale Raad Zwemveiligheid geeft jonge ouders de volgende tips om te voorkomen dat hun kind verdrinkt: 

1. Zorg dat je je kind altijd kunt zien.

2. Zorg dat je peuter niet ongezien het huis of de tuin kan verlaten (als er in de buurt bijvoorbeeld sloten of vijvers zijn).

3. Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kunt aanraken.

4. Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet.

5. Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek).

6. Zorg dat je kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan zwemmen) en op de boot een reddingsvest. Let op! Doe je kind geen zwemvleugels om in zee bij aflandige wind (wind die richting de zee staat) of in open water met stroming of harde wind.

  1. LIVE | Indiase apen aan de haal met bloedmonsters, Merkel wil niet naar Trump voor G7

    LIVE | Indiase apen aan de haal met bloedmon­sters, Merkel wil niet naar Trump voor G7

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.