Parachutist komt om het leven bij vliegveld Teuge

Op vliegveld Teuge is rond 13.00 uur een leerling-parachutist verongelukt. Dat bevestigt de manager van het Nationaal Paracentrum Teuge. De inzet van het ambulancepersoneel en een traumahelikopter heeft niet mogen baten.

Volgens een woordvoerder van het paracentrum worden alle sprongen vanaf Teuge gemonitord en was bij deze sprong meteen aanleiding om de hulpdiensten in te roepen. Wat er precies is misgegaan, kon hij niet zeggen.

De Luchtvaartpolitie en de ongevallencommissie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart doen onderzoek, meldt de manager van het paracentrum. Tot de uitkomst van dat onderzoek kan volgens hem geen uitspraak worden gedaan over de oorzaak.

Dit is het zevende fatale parachute-ongeval sinds 2000. Vorig jaar juni overleed een 19-jarige parachutiste. Zij kwam verkeerd terecht bij de landing, liep zwaar hersenletsel op en overleed een dag later in het ziekenhuis. Ook in 2015, 2012, 2010 en 2008 zijn parachutisten omgekomen op Teuge. Het eerste fatale ongeval van dit millennium gebeurde in 2005.

40.000 sprongen

Jaarlijks worden vanaf het Nationaal Paracentrum zo’n 40.000 sprongen uitgevoerd, ongeveer de helft van het totale aantal in Nederland. Aan parachutespringen kleven grote risico’s. Verhoudingsgewijs gebeuren er weliswaar weinig ongevallen, wanneer het misgaat zijn de gevolgen altijd ernstig. Gemiddeld één keer per jaar heeft een ongeluk ook daadwerkelijk een dodelijke afloop. 

Volledig scherm
Een leerling-parachutist is in Teuge dinsdag om het leven gekomen. © Luciano de Graaf