‘Overheid te laat bij ruim twee derde Wob-verzoeken’
Ministeries zijn in veel gevallen te laat met het verstrekken van documenten die door journalisten en andere derde partijen worden opgevraagd. Dat schrijft RTL Nieuws.
Delen per e-mail
In 2020 was de overheid in 564 van de 829 Wob-verzoeken te laat met het verstrekken van de gevraagde informatie. Dat gaat om een gemiddelde van 68 procent van alle verzoeken aan ministeries. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid was maar liefst in 87 procent van de gevallen te laat.
Wob-verzoeken
Wob-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur) worden veelal door journalisten gedaan om documenten op te vragen die inzicht geven in besluitvormingsprocessen. Ook andere burgers kunnen een dergelijk verzoek bij de overheid indienen. De overheid is doorgaans verplicht om binnen acht weken een reactie te geven.
Niet alleen is de overheid vaak te laat met het verstrekken van informatie, ze is ook vaak onvolledig, schrijft RTL Nieuws. Afgelopen jaar heeft de rechter de overheid 694 keer berispt, omdat er te veel informatie geheim werd gehouden door bijvoorbeeld passages zwart te lakken.
Uit de kindertoeslagenaffaire, waardoor het kabinet vrijdag is gevallen, bleek al dat de overheid vaak niet meewerkt bij het vrijgeven van documenten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europese toezichthouder EMA gaat omstreden Russisch coronavaccin versneld beoordelen
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik-vaccin. Vorige maand meldde de fabrikant een effectiviteit van bijna 92 procent. Het vaccin wordt in Rusland al toegediend. -
PREMIUM
Grootste datingfraudezaak ooit in Nederland? Sandra (31) troggelde 400.000 euro af van verliefde senioren
Een Utrechtse vrouw (31) en haar schoonmoeder (60) zijn volgens het Openbaar Ministerie spil in ‘de grootste datingfraudezaak ooit in Nederland’. Zij zouden vier oudere mannen op slinkse wijze 418.000 euro hebben afgetroggeld. -
PREMIUMcolumn
Dat de Boekenweek niet doorgaat voelt wrang in deze gepolariseerde tijden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Profiel
‘Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp’
De gistermiddag doodgeschoten crimineel Martin van der Pol, ‘Polletje’, was bij leven tot alles in staat. -
VIDEO
Veel kinderen met beperking eenzamer dan ooit door coronatijd
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen, waarin tenminste één kind een beperking heeft.
-
Belastingdienst geeft mensen langer de tijd voor belastingaangifte, storing lijkt bijna verholpen
De Belastingdienst geeft mensen een week langer de tijd om hun belastingaangifte te doen. Door een storing was het al dagen soms niet mogelijk om de aangifte in te vullen. De Belastingdienst lijkt erin geslaagd om de technische storing op te lossen. -
PREMIUM
Trage reactie van artsen kostte Mies (11) bijna het leven: ‘Pak mijn lieve jongen niet af’
„We gaan nú opereren. Anders zitten we morgen met een dood kind.” Moeder Jorie staat aan zijn bed in shock. Haar zoon Mies, net 8 jaar oud, is in paniek. Gaat hij dood? Het loopt ‘goed’ af. Maar drie jaar later heeft Mies ptss en is nog steeds bang om niet meer wakker te worden. -
Video en update
Politie over explosief bij teststraat Bovenkarspel: ‘Zelf gefabriceerd voorwerp’
De coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar woensdagochtend een zelf gefabriceerd voorwerp ontplofte, gaat donderdagochtend weer open. ,,Er zijn wat ramen kapot, die worden hersteld, maar de schade is niet heel groot”, vertelt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden.