Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers.
Tbs-klinieken kampen namelijk met capaciteitsgebrek: er zijn simpelweg te weinig bedden beschikbaar. Gevolg is dat het langer duurt voordat zij met hun behandeling kunnen beginnen. Veelal blijven ze dus langer in de reguliere gevangenis. Omdat de wachttijd meerdere maanden bedraagt, moet het kabinet hen schadevergoedingen betalen, zo bevestigt het ministerie van Justitie.
Na vier maanden hebben wachtende tbs-patiënten recht op ‘smartengeld’. In 2021 is ongeveer 25.000 euro uitgekeerd en in de eerste zes maanden van dit jaar zelfs al voor 32.000 euro, laat het ministerie weten. De problemen houden echter nog aan tot 2026, zo denkt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), omdat dan pas voldoende plekken beschikbaar zijn. Op 2 juni wachtten er 97 patiënten op een plek, de gemiddelde wachttijd in het afgelopen jaar bedroeg 130 dagen.
De ‘wachtvergoeding’ bedraagt na een half jaar 350 euro per maand per persoon, daarna loopt dat nog eens op met 125 euro extra per maand.
Nood
Het kabinet heeft geprobeerd deze situatie te voorkomen: er is zelfs gekeken naar noodhuisvesting voor tbs-klinieken. De bouw zou echter minstens twee jaar op zich hebben laten wachten, nog los van het feit dat gemeenten er niet om staan te springen een plek te bieden.
De tekorten zijn volgens de minister ontstaan doordat rechters vaker tbs zijn gaan opleggen, ook in zaken waarbij verdachten niet wilden meewerken aan vooronderzoek. Hierdoor ontliepen ze voorheen tbs, maar nu worden ook rapportages uit hun verleden, bijvoorbeeld van hulpverleners, betrokken bij de beoordeling of zij geestelijk iets mankeren.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Tbs-advocaten en klinieken noemen dat het ‘Michael P.’-effect. P. werd veroordeeld voor de verkrachting en moord op Anne Faber, toen hij in september 2017 in een open kliniek zat. Hij had namelijk na de verkrachting van twee minderjarige meisjes tbs weten te ontlopen door niet mee te werken aan psychologisch onderzoek. Rechters leggen sindsdien vaker toch tbs op in dat soort ernstige zaken. ,,Hierdoor neemt de instroom in de forensische zorg toe”, aldus Weerwind.
Zonde
SP-Kamerlid Michiel van Nispen wijt de ‘uiterst onwenselijke situatie’ aan slecht beleid. ,,Er is bewust voor gekozen om niet eerder in te grijpen. Er zijn zelfs tbs-klinieken gesloten. Het is zonde van het geld en vooral ook slecht voor de mensen die moeten wachten op behandeling.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vertrouwensbreuk bij GGZ in Eindhoven: Raad van Bestuur op non-actief
De Raad van Bestuur van GGZ in Eindhoven is op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht. Er is sprake van een onherstelbare vertrouwensbreuk binnen de organisatie die mensen met psychische problemen helpt. -
Drukke stranden op warmste 14 augustus ooit: parkeerplaatsen vol, brandweer aan de bak
De zomerse temperaturen lokken ook vandaag weer extreem veel mensen naar de kust. In Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn alle parkeerplekken vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten op zee. De brandweer had zijn handen vol aan het blussen van alle berm- en natuurbrandjes. -
Agent die met waterstraal in gezicht van Denisa spoot tijdens rellen in Eindhoven wordt vervolgd
De agent die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven, januari vorig jaar, demonstrant Denisa met een waterkanon tegen haar hoofd spoot moet voor de rechter verschijnen. Haar advocaat en het Openbaar Ministerie (OM) steggelen nog over de precieze aanklacht, maar duidelijk is dat justitie vindt dat de agent met het waterkanon te ver is gegaan. -
PREMIUM
Opticiens waarschuwen lensdragers: ‘Zet die bril op, verkloot je ogen nou niet’
Wie contactlenzen draagt, en dan specifiek multifocale of torische lenzen, moet op tijd de eigen voorraad aanvullen. Leveringsproblemen zorgen voor wachttijden die kunnen oplopen tot een maand of twee. Het advies van opticiens? „Bestel op tijd en zorg voor een goede bril.” -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMdierenmens
Na twintig jaar zijn deze flamingo's eindelijk weer aan het broeden: ‘Ze kwamen maar niet in de stemming’
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week: bij de flamingo's van Diergaarde Blijdorp zit de stemming er eindelijk weer in: er worden eieren gelegd.